De Blanc de Blancs van Ruinart

De Schotse kunstenaar Georgia Russell maakte op verbluffende wijze een sculptuur voor de collectie van het Champagnehuis Ruinart. Zij liet zich hierbij inspireren door de immense krijtkelders van het huis. De kelders ontstonden doordat men vroeger het krijt opgroef, om te gebruiken voor kathedralen en kerken, huizen en wegen.

Ruinart was de eerste van de grote champagnehuizen die de oude mijnen als ‘wijnkelders’ ging inrichten. Ze bieden de ideale omstandigheden voor de opslag en rijping van de wijn. Dezelfde kelders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilkelders voor burgers, die soms meer dan twee jaar tussen de flessen onder de grond leefden.

Russell gebruikte haar scalpel, mes en papier en maakte een verfijnd bouwwerk om de Blanc de Blancs heen.

Een Blanc de Blancs champagne wordt gemaakt van uitsluitend chardonnay druiven. Je kunt dus in dit geval niet bijsturen met wat pinot noir of meunier! De Blanc de Blancs  van Ruinart is nog vrij jong. Pas sinds het begin van deze eeuw produceert Ruinart dit bijzondere product. Minimale rijping sur lie in de fles voor het degorgement is 36 maanden bij de Blanc van Ruinart.

In het verlengde van het scalpel van Russell ligt het zwaard van de Sabreur. Ook in Nederland is er een echt verbond van Sabreurs. Een gilde zeg maar.

Een ‘sport’ ontstaan in de 19de eeuw. Ooit in dit verre verleden zijn de eerste flessen champagne te paard met de sabel ‘onthoofd’, ten tijde van de oorlog tussen de cavaleristen van Napoleon en de kozakken van de Tsaar. Algemeen wordt aangenomen dat  het sabreren in Smolensk is begonnen.

“De Nederlandse Ambassade behartigt de belangen van de Confrérie du Sabre d’Or in Nederland. De huidige Nederlandse Ambassadeur van de Confrérie, Jeroen Bos, is in 2006 door Jean-Claude Jalloux aangesteld en heeft een team van enthousiaste vrijwilligers om zich heen verzameld. Met zijn allen vormen zij de Nederlandse Ambassaderaad van de Confrérie du Sabre d’Or in Nederland”.  Wil je je hier eens verder in verdiepen, dan vind je de link onder de pijl!  pijl

De sabels van de sabreurs zijn vrij bot. Immers het is geen wapen. Een goede sabreur slaat in een vloeiende beweging de kop van de hals, waarbij er nauwelijks champagne gemorst wordt. De fles zal uitsluitend van de kurk en de bovenrand van de hals ontdaan zijn.