De Bourgogne proeven in Roden

station groningenGroninger MuseumGroningen, waar

tijd vliegt, het is een uitdrukking. Het is een waarheid. “Vlieg mee, als de tijd vliegt”, zegt Loesje. We doen het dit weekeinde maar weer eens, we verdrijven de tijd in Groningen! Tijd om te doden is er niet want het programma is tijdloos, maar wel vol.

De Schreeuw

In het Groninger Museum bezoeken we de Tentoonstelling ‘Nordic Art’  waar ook enkele werken van Edvard Munch tussen hangen. Een voorloper van het Expressionisme. Opgroeiend in Oslo, waar het vroege overlijden van zijn moeder en zijn zusje hem al jong met ziekte en dood in aanraking bracht, zijn Angst en Emotie terug te vinden in de werken van zijn ‘eerste’ periode. De Schreeuw: een tot wanhoop gedreven man, Munch zelf, is hiervan het meest ‘sprekende’ voorbeeld. Hoewel veelal verkeerd geïnterpreteerd door havezate mensingede bezoekers.groningen

De tentoonstelling toont verder werken van het einde van de 19e en begin 20e eeuw. De koelte van de Scandinavische natuur is treffend en raak. Vaak van adembenemende schoonheid met bijna fotografische details. Ik vind het indrukwekkend! Melancholisch, dus

Tijd voor wijn

De sneeuw dwarrelt rustig en tijdloos naar beneden als we aan onze geïmproviseerde stadswandeling beginnen. We zetten koers naar de markt op de vismarkt. Ondanks de extreme kou een druk bezocht plaats waar we veel leuke food-kraampjes spotten! Als vanzelf eindigen we natuurlijk bij de Drie Gezusters.

Het is echt allang borreltijd! IMG_8668

 Roden

Vanuit Groningen de wit bepoederde weg op richting Roden. Hier staat het hotelletje dat ons die nacht van een uitstekende slaapplaats zal voorzien. Eten doen we hier echter niet. We hebben al een tafel geboekt in ‘Drente’ in Cuisinerie Mensinge, dat onderdeel uitmaakt van de Havezate Mensinge!

De Havezate Mensinge is verkozen tot landelijk Monument van de maand in April. Elke maand wordt er ergens in Nederland een aansprekend monument met een lange geschiedenis in de schijnwerpers geplaatst. Beslist een tip om op een zonnige lentedag eens af te reizen naar het noord-Nederlandse Drente.

In de Cuisinerie Mensinge zwaait Harro Coster de scepter in de keuken, zijn partner Anouk Folkerts heeft  ‘vóór’ de wind er onder. Wij kiezen  het 6-gangen amuse-menu. Een menu dat 6 jaar Cuisinerie bezegelt. Een ambachtelijk bereid menu, waarvan de chef ons verzekert dat ten minste 70% van de verse producten uit eigen regio komen! Okay, laat maar komen dan. Op de kaart worden de leveranciers met naam en toenaam genoemd. Zoals bijvoorbeeld  Piekman – Amstelveen voor de biologische wijnen.

pernand vergelessesVoor € 5,= per glas kun je een bijpassend wijnarrangement kiezen. Wij pakken liever de kaart en laten ons verrassen met een Grüner Veltliner uit de Wagram, gevolgd door een Bourgogne uit Pernand Vergelesses.

De Oostenrijker is wat vlak, maar de Bourgogne is sprekend! Een mooi glas wijn, iets boterachtigs, zacht wit fruitig als in rijpe abrikozen, peer en ondersteunend hout! Een krachtige wijn met een ronde, romige afdronk!

De volgende dag, bij daglicht, zien we de Havezate weer liggen! Indrukwekkend en monumentaal! Omringd door bossen en heide waar we aan het laatste deel van ons programmaatje beginnen: ‘Boswandeling om Roden’.amusemenuvissoep saffraanIMG_8694