De Duitse wijnwet

De Duitse wijnwet

Nieuwe voorschriften in de Duitse wijnwet

wijnbouw

Op 27 januari 2021, dus alweer drie maanden geleden startte de tiende wet tot wijziging van de wettelijke Duitse wijnregels. De gewijzigde wet vormt het kader voor een sterker profiel van de herkomst van Duitse wijnen. Verdere details worden geregeld door de Wijnverordening, waartoe de ‘Bundesrat’ op 26 maart 2021 besliste. De definitieve goedkeuring door het kabinet en de publicatie van de gewijzigde wijnverordening in het ‘Bundesgesetzblatt’, het openbare staatsblad, zijn nog in behandeling. De nieuwe regelgeving is bindend vanaf de wijnoogst van 2026. Tot die tijd kunnen kwaliteits- en predikaatwijnen nog steeds worden geëtiketteerd en op de markt worden gebracht volgens de eerder geldende regelgeving. Onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring door de federale overheid, is het volgende van toepassing: 

hoe dichter bij de oorsprong ….

wijnspijsblog
Spätburgunder Ahr

Hoe dichter de oorsprong, hoe hoger de kwaliteit zal zijn.  Voor de kwaliteit van Duitse wijnen betekent dit: waar de druiven vandaan komen, zal in de toekomst bepalend zijn. Waarom? Omdat wijn een smaakreflectie is van zijn oorsprong. Het Duitse kwaliteitssysteem is gebaseerd op het Romaanse model en volgt het principe “hoe dichter de oorsprong, hoe hoger de kwaliteit”. De basisgedachte is dat de eigenschappen van een wijn op een bijzondere manier bepaald worden door zijn herkomst, het terroir waarop de wijnstokken groeien. De term terroir omvat het samenspel van de factoren klimaat, bodem en locatie, inclusief de mens, die de oorsprong tot leven laat komen in de wijn. Het concept van oorsprong verwijst naar wijn uit het hele land en kwaliteitswijnregio’s, maar ook naar meer preciezer gedefinieerde regio’s, plaatsen of individuele locaties.  De bestaande beoordelingsniveaus van kabinett tot trockenbeerenauslese blijven onaangetast door de nieuwe wijnverordening.

Ben ik zelf zo slim en zo wijnwijs dat ik dit allemaal weet. Nee, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de bron van deze kennis via de beroemde Duitse wijn alleskenner “Alain Jacobs” tot mij gekomen is. Dank! Alle informatie vind je hier: Duitse wijnwet.