De eerste bonus in het Zomerspel

Franse wijn met stijl – uit de Gascogne

IMG_2671Absoluut een Rosé dag vandaag! Ondanks het verdriet van Oranje gaat het leven toch wel verder! Ongetwijfeld een race naar het strand vandaag, hordes mensen die elkaar vertrappelen voor een parkeerplaatsje, een strandstoel, één vierkante meter strand. Heel veel mensen die ook gewoon moeten werken natuurlijk. Ze zijn in een gat gevallen, velen van die en kunnen zich niet omhoog trekken aan de zon, maar moeten het helaas doen met stoffige dossiers, of ander somber werk 🙂

Een Rosédag en so be it. Rosé, zomerwijn bij uitstek als de koperen ploert hoog aan de hemel de lucht laat trillen en zinderen. Als de koelkasten op volle toeren draaien, de coolers hoog opgestapeld diepvriezers vullen, als de rozen zuchten onder de druk van de warmte.

Vrijwel uit iedere wijnstreek komt Rosé. Zelfs in Nederland. Ik ontdekte Rosaline bijvoorbeeld, gemaakt van pinotin druiven. Van diezelfde pinotin wordt ook in verschillende uithoeken van ons land een sprankelende, licht mousserende bubbel gemaakt. Zoals de Lingeparel Rosé van het Betuws Wijndomein.

IMG_4225In het Smaakvanwijn.com zomerspel ‘Franse wijn met stijl’ gaat vandaag de eerste extra prijs er uit! Een Rosé. Uit Gascogne. Gemaakt van druiven als tannat en merlot. Van een wijndomein dat gelegen is op de zonnige heuvels in de Gascogne. Dit gebied staat al eeuwen bekend om zijn eau de vie, de Armagnac, maar heeft tevens – wat niet veel mensen beseffen – een fantastische fruitige wit en roze wijnen-arsenaal. Zonder te kort te willen doen aan powerrode Tannats!

Wat kun je allemaal niet doen met een blend van colombard en sauvignon! Bloemen en citrus worden hier samen vermengd tot een frisse aperitief wijn, of een wijn die gemaakt is voor lichte niet te vette visgerechten. Fijn dat het alcoholgehalte ook zo lekker gastronomisch is gehouden!

Maar dat is dan wit, de Rosé is geboren uit een huwelijk van merlot, tannat en cabernet sauvignon. Aardbeien, grapefruit, zwarte bessen, noem het maar en de aroma’s kabbelen voorbij, kriebelen zich omhoog langs je neusvleugels. Ook weer zo’n fijn alcoholgehalte. Lekker laag. ‘La vie en rose’! Hij staat voor je klaar hoor, als je de eerste bent die vandaag de oplossing op de volgen vraag weet en mailt:

WijnkokerDomaine Horgelus maakt een rode wijn van 100% tannat.  Wat is de naam van deze wijn?
Weet je het? Mail hem snel naar [email protected] Wie het eerst komt, wie het eerst maalt en die kan morgen de Domaine Horgelus Rosé  in een echte Smaak van Wijn Koker bij de Studio komen oppikken!

En de letter die we zoeken voor de zomerzin? Dat is de tweede letter van de druif die het minst vertegenwoordigd is in de Rosé La vie en rose. Succes!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/