De forel zwemt in Chablis

De forel zwemt in Chablis

Josje van Barneveld schrijft dit jaar voor Smaak van Wijn over wijnen en bijpassende gerechten. Vanuit haar woonplaats  Lausanne in Zwitserland, waar zij sinds 1983 woonachtig is, praat ze u bij over de kracht van wijnen met stijl en smaak. Voor welke wijn kan men haar ‘s nachts  wakker maken. Ze deelt het met ons. Al uw WijnSpijs vragen kunt u bij haar kwijt. Mail naar [email protected] en wij spelen haar de bal toe.

Persoonlijke omstandigheden dwongen me om de pen enkele maanden neer te leggen! Maar daar ben ik weer. Fris en geïnspireerd! Vol ideeën voor wijn & spijs!

In het kader van het zomerwijnspel van Smaak van Wijn heb ik zitten denken of ik daar ook iets aan kan bijdragen. Als ik blader door mijn virtueel kookboek dan komt natuurlijk als eerste de raclette, de kaasfondue en de rösti omhoog borrelen.  In Zwitserland combineren ze graag kaas met pasta of aardappelen, of natuurlijk met brood. Niet zo vreemd in een land vol alpenweides met grazende koeien.

Daarnaast kennen we de chocolade! Zwitserse chocolade. Al vanaf de 17e eeuw een nationaal product, maar sinds het einde van de 19e eeuw kent de Zwitserse chocolade  echt een zekere reputatie! Alles wat je hier over wilt weten kun je vinden op de site van ‘Verband Schweizerischer Schokoladefabrikanten’ 🙂 Chocosuisse.

chablisVis
Laten we wel wezen. Deze hele week is het zonnig en warm hier in Lausanne. Vis komt eerder op tafel dan chocola of kaas. In Zwitserland kunnen we niet bogen op een echte Zwitserse keuken. De invloeden van de landen om ons heen zijn altijd heel groot geweest. Verder werkt men hier vooral streekgebonden. Bij ons dus – net zoals in Ticino is er vis uit het meer.

Hemelsbreed hier zo’n 240 kilometer vandaan ligt Fürstenau, daar hebben we het beroemde Schloss Schauenstein. Hier kookt Andreas Caminada drie sterren – graag met vis – van de hemel! Caminada is een hotshot! Waanzinnig. Kijk zelf maar eens op zijn site. Je staat perplex! Goed zo uitmuntend kan het niet altijd zijn, maar lekker zeker wel. Want ja, er is genoeg te doen met vis in Zwitserland. Aankomend weekeinde eten wij buiten, dat is zeker. Met forelletjes op de gril, naar een recept van Jamie O.

“Verwarm je grill alvast op de hoogste stand voor. Kerf de forellen aan elke kant ongeveer tien keer in met een scherp mes. Elke snee moet ongeveer 0,5 cm diep zijn. Wrijf de vissen in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Prop de buikholtes vol met peterselie en schijfjes citroen. Leg de vissen zij aan zij op een rooster boven een bakplaat.
Strooi de citroenschil op de vis en leg ook de gehalveerde citroen op het rooster. Leg klontjes boter op de forel en zet het rooster op een afstand van ongeveer 15 cm onder de grill. Bak de forellen in 6 minuten aan elke kant krokant en goudbruin.”  Dit recept vind je in zijn volle glorie op het internet!

Chardonnay
Nog niet zolang geleden logeerden we bij vrienden in de Languedoc. In de buurt van Carcasonne. Iedere avond aten we buiten, alle maaltijden rijkelijk begeleid met de meest fantastische Pays d’Oc die je maar kunt verzinnen. Ik weet dat deze ook bij Studio Smaak van Wijn in de kast liggen. Wij gaan echter voor een andere streek! De Chablis! Fris en niet houtgelagerd! En een match voor de forel!

Tot slot: Zomerwijnspel ‘Franse wijnen met stijl’
Nu is er in Chablis natuurlijk volop chardonnay voor handen, maar de vraag is, welke andere witte druif is bekend vanuit een typisch stukje Chablis? Als je het antwoord weet dan heb je met de eerste letter van de naam er een in handen die je twee keer kunt inzetten in hetzelfde woord 🙂 (Zomerspel)