De Franse oogst van 2014 – vooruitzichten voor het noorden en het zuiden

IMG_5147In de Champagne redt de oogst zich dankzij een warme september maand die de natte augustus doet smelten als sneeuw voor de zon. Het rotten van het fruit wordt hierdoor tegengegaan, de ultieme rijpheid krijgt een optimale kans! Kortom, het ziet er niet slecht uit.

Ook de Loirestreek schijnt er goed vanaf te komen dit jaar. Ook hier een koele augustusmaand die gevolgd wordt door warmte in september, resulterend in uitstekend en rijp fruit! Helaas jaagt de storm van 19 september wel door de regio, waardoor er behoorlijke schade in sommige wijngaarden aan de stokken ontstaat! Muscadet en de echte sauvignon blanc appellaties doen het fantastisch! Ook de chenin blanc ziet er veelbelovend uit.

Chablis vlamt! Mooie bleekgele schilletjes die de rijpheid van de druiven vertonen. Hier heeft men te maken met een verlengd seizoen dankzij een vroege bloei en goede warme zomerse omstandigheden. Het sap is in balans. De opbrengsten zijn positief uitgevallen ten opzichte van 2013

blauwe druivenVoor zover het noorden, maar in het zuiden van Frankrijk, in de Languedoc is men minder ‘pleased’. Het jaar is beter dan 2013, maar niet echt top, is men bang. De weersomstandigheden in de Languedoc – Roussillon zijn behoorlijk regenachtig geweest.

Bizar dat een wijnjaar zulke uiteenlopende oogsten, druiven en uiteindelijk wijnen kan opleveren!
Maar duidelijk mag zijn, dat veel lezen over wijn of je laten informeren door je wijnhandelaar slechte aankopen zullen voorkomen en zeker geen overbodige luxe is 🙂

Proost!

Bron: Richard Hemming