Wijnspinsels: de Johannes Passion

Wijnspinsels: de Johannes Passion

Wijnspinsels: de Johannes Passion en zure wijn

Gisterenavond met vrienden naar de Johannes Passion geweest. Ook van Bach ja zeker, maar iets rustiger qua setting. Hoewel de uitkomst van het uiterst grimmige verhaal natuurlijk niet anders is.  Echter de kern van de ‘Johannes’ is wezenlijk anders dan de Matthäus. Waar de Matthäus een echt lijdensverhaal is, is de Johannes meer een triomf.  Een heerlijke avond in Zeist.

Johannes PassionZure wijn

Als je  zo de tekst van de kruisiging zelf leest, dan kan ik het niet helpen om na te denken over de wijn die de Romeinse soldaten Jezus aanreiken vanaf een stok van majoraan. Majoraan? Deze vertaling van de Hyssopus officinalis wordt in twijfel getrokken, want majoraan schijnt in die tijd niet aanwezig te zijn geweest in Israël. Dit terzijde, de zure wijn, die intrigeert mij. Iemand heeft dorst en je laat hem zure wijn drinken?

Bijbelse verklaring

Over de achterliggende verklaring wordt verschillend gedacht, persoonlijk lijkt mij het volgende de meest logische: “Met zure wijn (‘oxos‘ in het Grieks) wordt wijn met een hoger percentage azijnzuur bedoeld. Deze zure wordt in de oude Statenvertaling van de Bijbel edik genoemd. De zure wijn die Jezus aangeboden krijgt terwijl hij aan het kruis hangt, zou een milde verdovende werking kunnen hebben (Davis). Door de bedwelmde werking van de alcohol in de wijn voelt de gekruisigde wellicht minder van de marteling die hij op dat moment ondergaat. Jezus echter weigert de zure wijn te drinken en zo ondergaat hij zijn lijdensweg ten volle.” (bron: mens- en samenleving )

Wijngaarden in Israël

Wel wijn in het Midden-Oosten, in Israël in het bijzonder, is tegenwoordig om den drommel niet meer als zuur te omschrijven. Koosjere wijn, ja zeker die wordt geproduceerd onder toezicht van de rabbi, zo’n 15% van de Israëlische wijn valt in deze categorie. Belangrijke wijngebieden zijn Galilea, Shomrom, Samson,  Judea en Negev. De wijngaarden van Judea liggen noordelijk van Jerusalem en bedekken een gebied tot aan de woestijn. Dat is ten tijde van Jezus op aarde misschien ook zo geweest. Gebroederlijk te samen met vele olijfbomen.

Druivenrassen

Naast de international druivenrassen als cabernet sauvignon, chardonnay, riesling etc kent men hier ook een ‘eigen’ rood druivenras de argaman. Het is een kruising van carignan en de Portugese sousão. Hmmm zal dat de zure wijn geweest zijn? Of is deze gekruiste druif van veel latere oorsprong? Vast 🙂 en zo zal het wel een mysterie blijven, welke wijn de spons voor Jezus bevatte. Maar de muziek hebben we in ieder geval!