De kerstman maakt zich op /2

De kerstman maakt zich op /2

Kerstdiner Net als Sinterklaas komt de Kerstman dit jaar ook weer alleen. Maar wel sneller dan je denkt! Kook dit jaar het Kerstdiner moeiteloos thuis! Smaak van Wijn zal met regelmaat recepten en wijnen plaatsen voor de december feestmaand culminerend in één ultiem kerstdiner aan je eigen eettafel! Wijnvoorstellen, gerechten worden benoemd, recepten beschreven. Makkelijk om te maken. Het is namelijk vaak de voorbereiding waar het op aankomt. Het mag misschien nog ver weg lijken, maar de jaren leren ons, dat alles steeds sneller en sneller voorbij gaat. De komende weken staan in het teken van het voorgerecht. Van een visvoorgerecht dit keer naar something completely different!

vogelIn Zuid-Frankrijk kunnen sommige boeren hun oogst soms niet snel genoeg binnen krijgen, want ‘het geweer’ wacht op ze! De jacht start!
Patrijzen, fazant en eend, het ligt voor de hand. Maar….. houd rekening met de jachtkalender. De wetgeving hiervoor kan per land verschillen. In Nederland bijvoorbeeld schiet men de haas van 15 oktober tot en met 31 december. Flappies daarentegen rennen het hele jaar voor hun leven! Reebokjes en –geitjes zijn pas in 2015 weer de klos, maar het edelhert moet nu op zijn tellen passen en wel tot half februari. Net zoals het wildzwijn. Let wel, je kunt hier bij ons niet zomaar je geweer pakken om zogenaamd ‘Grof Wild’ af te schieten. Dat gaat alleen met een afschotvergunning.

IMG_4963Terug naar de keuken, terug naar de kersttafel en het voorgerecht. Een wild voorstel dit keer. Iets met paddenstoelen, iets met wild. Met een bijpassende wijn natuurlijk. Paddenstoelen, welke zijn er zo al in het seizoen. We gaan voor een paddenstoelenmix met cantharellen, shii-takes, pied de mouton, trompet de la mort en wat anijschampignons. Misschien een oesterzwammetje.
De paddenstoelen zijn het garnituur bij dungesneden wildzwijnsrollade, hertenham of gerookte eendenborst of misschien stoer bij lauwwarme gesneden roségebakken filets van de houtduif. De paddenstoelenmix bak je in zijn geheel met een sjalotje, dungesneden prei, peterselie en magere spekblokjes. Samen met wat gele en rode bietjes in blokjes, tover je op het bord een prachtig schilderij.

Wijn erbij? Pinot Gris uit de Alsace is een altijd passende keuze! Let op dat je niet zo maar een PG pakt. Overleg met je wijnhandelaar over het huis dat je zult kiezen! Ga je voor rood, dan is kruidigheid een belangrijk uitgangspunt en te verkiezen boven te veel rood of zwart fruit. Wijn van druiven als syrah, mourvedre kunnen goed aansluiten. Ook hier weer de belangrijke overlegfase met je wijnhandelaar.

IMG_5301Wij zakken af naar de Rhone en kiezen voor een blend van marsanne en rousanne.  Wil je absoluut de show stelen? Ga dan voor dezelfde blend maar naar de VS. Uit Monterey. Hier vind je de Cigare Blanc van Bonny Doon in de AVA Arroyo Seco in het midden van de Salinas Valley in Monterey County. Je kerstdiner kan dan echt niet meer kapot!

PS: Houd je van jagen, houd je van Frankrijk: dan hebben we  een prachtige site voor je ontdekt!
Jagen in Frankrijk.