De kracht van een klein château

De kracht van een klein château

Hoe groter de châteaux, hoe meer geld, des te beter de wijn is? Nou, nee echt niet. Pracht en praal gaat niet altijd recht evenredig hand in hand met kwaliteit en al helemaal niet met prijs! Dat bewijst een bezoek aan enkele wat kleinere wijnhuizen van de Bordeaux wel.

Het is al weer anderhalf jaar geleden dat ik meelift met een studiereis van Nederlandse sommeliers.  We bezoeken naast spectaculaire châteaux zoals bijvoorbeeld Cantenac Brown ook enkele in formaat althans – kleinere huizen. Zoals het ambitieuze Clos Manou en het vertederende Château Baudan waar monsieur Alain Blasquez zo gastvrij is, dat hij het liefst ook de temperatuur in het restaurant waar geluncht wordt zelf wil regelen. Ook op Château Teynac vonden we verborgen schatten, maar daarover een andere keer.

mosa clos manouClos Manou ligt in de Médoc. Om precies te zijn, aan de rue du 19 Mars 1962 in Saint Christoly. Het bezit is in handen van het echtpaar Françoise en Stéphane Dief. Hun wijn steelt ons hart. Dit verwonderlijke echtpaar maakt de eerste eigen wijn in hun garage. 1998 schrijven we dan. Een jaar waar Hughes Johnson vorig jaar nog van zei: “2000, 1999, 1998 doe er nu een beroep op als u ze heeft liggen.”  Het was het jaar van de merlot. Dus eerlijk is eerlijk, ‘the right bank’ was in het voordeel.
Nu ruim vijftien jaar verder hebben de Diefs veel bijgeleerd, langzaam maar zeker de fijne kneepjes van het vak onder de knie gekregen en maken  ze een dijk van een wijn. Met druiven uit de eigen wijngaarden. Ze groeiden van 0,12 ha naar nu 18 ha. Wijngaarden gedocumenteerd als Cru Artisan en als Cru Bourgeois.
Twee nieuwe gebouwen zijn verrezen om het machtige product te kunnen maken en te kunnen bewaren. Zeshonderd vierkante meter wijnkelder.

bodembordeaux fbDe wijnstokken worden verbouwd op verschillende bodems. Zo is er gravel en limestone vlak bij de Gironde oevers. Goed voor grootse wijnen! Het terroir doet het werk!
Er is gravel en zand. Hier planten ze gras en gewas tussen de wijnstokken door, zodat het water de druivenwortels niet zal verdrinken. Er ontstaan wijnen met een geweldige finesse en een zachte tanninestructuur.
Het laatste type bodem dat je rond Clos Manou zult vinden is limestone op klei. Deze bodem is wat vruchtbaarder,  wat kouder en er moet nagedacht worden over de beplanting die de strijd kan aangaan met de druivenranken, zodat deze geremd worden in hun onstuimigheid, gestopt voor het  door- en doorgroeien. In de wijnen van de most van deze druiven vind je kracht en rijkdom.

druif  en katDe wijnen concentreren zich rond twee lijnen: Clos Manou en Petit Manou. De laatste is fruitig, de 2010 is ‘drink klaar’! De eerste is vol kracht, complex, verfijnd en lekker gek! Want de  cabernet brengt deze wijn eerder rondingen dan stroeve randjes. Een wijn om nog even weg te leggen!

Bij Château Baudan worden we ook allerhartelijkst verwelkomd, buiten op straat door Sylvie en Alain Blasquez. Terwijl wij hun erf op lopen, gunnen ze ons een kijkje in de vinificatieruimte! Daar is hun dochter hard aan het werk. Ook in de wijnbusiness verzeild geraakt? In tegendeel. Ze studeert, maar helpt  in haar vrije tijd  thuis mee op de wijnboerderij.

Château Baudan ligt in het plaatsje Listrac-Médoc. Het is een familiebedrijf dat zijn oorsprong vindt in 1850. De huidige eigenaar, monsieur Alain, stamt af van de oprichter Pierre Sauts. In 1993 gaat hij de wijnstrijd aan en het huidige bedrijf waar wij rondgeleid worden, de wijnen die wij proeven, ze zijn het resultaat van noeste arbeid. In juni 2003 wordt hun harde werk beloond met opname in de cru Bourgeois. Hier is een elegante wijn geschapen met een delicate structuur.

SAM_4662De gastheer en gastvrouw nemen ons mee naar de stationsrestauratie Restaurant La Gare Gourmande. Hier genieten we van Château Baudan 2008, 2009, 2010! De druivenrassen? Wel cabernet sauvignon, merlot en petit verdot. Op het landgoed staat 52% cabernet, 45% is merlot en een heel klein percentage, 3% is voor de petit verdot, vaak de hekkensluiter in de wijn. Zo vind je het ook terug op het landgoed!

Inmiddels is het mei 2015! Hoe is het de Bordeaux vorig jaar vergaan? Wat zeggen de critici, de wijnprofi’s van Bordeaux er van? De Bordeaux wizzards? Wel, met respect wijs ik daarvoor graag door naar BordOverview van David Bolomey. Bordeaux-expert bij uitstek. Left bank, right bank, Sauternes, noem maar op! Je vindt het hier allemaal! BordOverview

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/