De maandag column: een beetje suiker

De maandag column: een beetje suiker

De maandag column van 10 augustus

In de Vinum van juni lees ik een bijzondere column van Thomas Vaterlaus. Zo waar, zo de spijker op zijn bolle kop! Also bitte, een klein stukje in een zeer vrije vertaling. Het gaat om de boodschap!

Kunstvorm

Wijn is kunst! Het moet ons in ons hart treffen. Verlammende schoonheid. Tot tranen toe bewegen.
Echter, is het slechts gewoon ‘lekker’, dan is het niets. Hoeveel leuke plaatjes zie je niet, die je direct weer kwijt bent. Vergeet je ooit de ‘Zonnebloemen’ van van Gogh, of de schilderijen die daarna gemaakt zijn zoals de ‘Vrouw, en profil voor de zonnebloemen’ van Isaac Israëls?

SAM_3650Restsuiker

Leuke foto’s zijn als Panna cotta met Frambozensaus. Je eet je vingers er bij op, maar zodra het verdwenen is, is het vergeten. Precies zo snel zijn ook die wijnen die met meer of minder suiker aangenaam gemaakt worden. De makkelijke drinkers die zo naar binnen glijden, maar die geen plaats in je hart krijgen! Laat staan dat je ze kunt onthouden. En weet je? Des te meer restsuiker,  hoe meer zwavel! Noodzakelijk om de wijn te stabiliseren!

Scherpe kantjes

Om maar helemaal niet te spreken over de ‘alcopops’ de drie-eenheid van alcohol, limonade en suiker. Alles om makkelijk weg te kunnen drinken. Als je daar aan gewend raakt, als je daar mee opgroeit, is het hard om ooit een wijn met scherpe kantjes en rafeltjes te kunnen waarderen, laat staan begrijpen! Tot zover Vaterlaus.

 Aan tafel

Als je als young professional moet acteren in een restaurantscene waarbij jij verantwoordelijk bent voor de wijnkeuze voor het gezelschap aan je tafel, dan is dat een lastige boodschap als je opgegroeid bent met de ‘gemaakte’ Chardonneetjes, de Merlootjes, de wijntjes die zo makkelijk weg te happen zijn en die je altijd in de kast hebt staan omdat de aanbiedingen zo verleidelijk zijn! Gemanipuleerde wijn!

Daar zit je dan met de wijnkaart in je schoot, naarstig op zoek naar Chardonnay, maar ja, welke past je dan? Die loepzuiver Chablis grand cru bijvoorbeeld? De Barrique Pinot gris van de Kleine Schorre? Je zoekt Merlot, maar waar vind je die? Hoe vind je de wijn met het zoetje waar je zo van houdt? Je wilt de sommelier niet om raad vragen, maar je hebt hem wel hard nodig. Wijn is kunst! Die kun je pas verstaan als je er moeite voor doet.

Goed zoet fout zoet

Is de verzoeting dan altijd zo fout? Nee, zeker niet. Hier pak ik Vaterlaus weer op.
Neem een zo’n lieflijke Riesling van de Moezel. Een gastronomische 8% alcohol en 40 gram restsuiker. Neem een mollige Vouvray van chenin blanc, in het ideale geval een geniale wijn. Een verbijsterende ervaring heeft hij met een Gewurztraminer uit zijn kelder van zo’n ruim 20 jaar oud. Vendange tardive. Ostertag.  Is deze wijn in zijn jeugd wellicht te zoet geweest, leek hij nu gewoon droog te zijn. Alsof het suiker versmolten en vervluchtigd is. Een betoverende wijn.  Kortom, Mr Sugar heeft veel gezichten!

Alleen, die laatste wijnen vind je nu net niet bij de ‘drie voor tien’ aanbiedingen of de ‘Specials Offers – de zogenaamde trouvailles’ van 29,= nu voor slecht 9,= ! blogpost-de-wijncoach