De maandag column: locatie!

De maandag column: locatie!

Nonnen-antico-ostiaWeer thuis

Terug van Rome naar Amsterdam. Op het vliegveld naar eigen locatie terug hebben we keuze uit diverse wijnen per glas. Mijn oog valt op een glas Traminer. Niet goedkoop. € 7. Geen Traminer ook! Gewoon ordinaire huiswijn. Zo jammer. Ik peins over de grote tegenstrijdigheden van deze deze stad, dit land.

Arrogantie staat hier tegenover gastvrijheid. Valdoodenzoekhetuit tegenover behulpzaamheid. Oud-dik tegenover jong-strak. Wij hebben genoten. Dat staat voor op. Zoveel gezien. Historie gevoeld. Tijden zien weerkeren. Kilometers zitten in de benen. Van het Colosseum naar Paus Franciscus, van Piazza del Popolo naar Ostia Antico. We nemen Spaanse Trappen, we schamen ons plaatsvervangend bij de Trevi Fontein – ooit getekend door Bernini en bezocht in ‘Roman Holiday’. Ik zie hipsters en nonnen van verschillende ordes, ze dragen een ander habijt.

Conrad Hilton

Locatie is heilig! Het bepaalt bovenal je succes. We ontlopen toeristische happen en zoeken authentieke plekjes! Een van de eerste colleges op de hotelschool gaat over Conrad Hilton! Zijn mantra ‘locatie locatie locatie’ is wereldberoemd. Hij is er puissant rijk mee geworden.

Brug-TiberIn Rome kom ik anders tegen. We zijn hier toeristen, niet vreemd dus dat we ook toeristische plekken bezoeken. En ja, het moge duidelijk zijn. Daar barst het van de eetgelegenheden. Wijnbarretjes, pizzeria’s, ristorantes. En ze zitten vol. Vol met echte toeristen. De selfiestick* in de hand, de camera om de nek. Een rieten hoed op het hoofd. De vrouwen met korter haar dan hun vent, de groepen die lijdzaam achter de omhoog gestoken paraplu strompelen. Ze komen allemaal op zo’n locatie terecht. Het eten daar? Voedzaam. Maar smakelijk?

De keerzijde

Tot zover locatie. En hoe bepalend deze is voor veel bezoekers. Maar nu de andere kant.

We nemen La Taverna dei Fori Imperiali. Aan het einde van de Via della Madonna dei Mont. Bijna aan het einde van de hippe wijk Monti vlak bij historische grond – Foro di Augusto – in een steegje, vrij eenzaam, daar ligt dit restaurant. Eenzaam en achteraf. Plaats genoeg zul je denken. Maar vergeet dat dus maar! Reserveren is niet alleen gewenst. Het is een must, want anders is er geen plaats! Het overkomt ons, dus we reserveren direct voor twee dagen erna. Een oase! Gezellig, normaal gedrag, geen arrogante bediening en echt Italiaans eten. Echt supergoed eten!

piazzerium-bonciOoit gehoord van Bonci? Gabriele Bonci? Nee, nou mocht je naar Rome gaan en je hebt de moed om om Vaticaanstad heen te lopen, dan zul je in zijn pizza paradijs aankomen. Daar waren lappen pizza in de toonbank liggen. Wat je wilt, wordt afgeknipt. Je moet een nummertje trekken als bij de betere slager, de betere bakker en je kunt zelf je drinken uit een van de glimmende roestvrijstalen koelkasten scoren. Je bent in een wijk als Kerkenlanden Hilversum, een flatwijk bij een willekeurige grote stad. Opeens uit het niets, zie je een mensenmassa op een hoek. Als een inktvlek op een naakt wit vel papier. Daar moet je zijn. Een locatie van niets! Maar pizza’s!!!! Whow.

Studio Smaak van Wijn

Intrigerend! Want hoe kan dit. Als ik hier de vinger op kan leggen, dan heb ik mijn succesformule voor Studio Smaak van Wijn ook te pakken. Immers, redelijk afgelegen. Niet in de het toeristische centrum van Soest 🙂  Niet in een winkelgebied. Wel exclusief, gastvriendelijk en goed. Een unieke uitdaging. Een Society Wijn Shop! Wie het weet, mag het zeggen! Ik peins nog maar even verder!

blogpost-de-wijncoach

Marja-Mie-Selfie-Roma*Kon de verleiding niet weerstaan! Voor 5 euro! op St. Pietersplein ga ik ook aan de ‘selfiestok’:)