De maandag column over Nederlandse wijngaarden!

De maandag column over Nederlandse wijngaarden!

Druiven voor VersjusNederlandse wijngaarden
Wijnstreken, wijngaarden, wijndruiven je vindt ze overal op deze aardbodem. Van China tot Moldavië, van Margaret River tot aan de Reeborghesch. De Reeborghesch? Ik zie wenkbrauwen omhoog gaan, ik zie voorhoofden rimpelen, ik hoor hersenen kraken, want ja Reeborghesch waar ligt dat ook al weer? ‘t Klinkt wel wat noordelijk. Zal geen mediterraans gebied zijn. Sachsen misschien of de Ahr wellicht? Nee? Oostenrijk dan, daar in de buurt van Rust? Nou nee ook niet. Gewoon in ons eigen landje. Nederland. Bij Winterswijk om de hoek. Een wijnreis van zo’n kleine 2 ½ uur sturen over rustige wegen richting het oosten vanuit het midden van het land.

500%wijn

Een week geleden komt de uitnodiging in de mailbus van de proeverij 500%wijn, een initiatief van vijf specialisten-importeurs die zich al jaren verenigen tijdens een dag in het najaar om in het Amsterdamse hun kwalitatief hoogstaande wijnen te laten proeven aan wijnliefhebbend Nederland.  Ik citeer: “De rode draad in de bonte en rijk geschakeerde proefspektakel? Van huiswijn tot icoonwijn, u proeft wijnen met zeggingskracht en karakter, altijd origineel en soms een tikje brutal.”

Zo is dat en terwijl ik het lees, denk ik, ja, dat zou er eigenlijk ook voor Nederlandse wijnen gedaan moeten worden. Misschien in een andere opzet, een andere locatie wellicht, maar zo dat ze eens gezamenlijk aan een breder wijnpubliek getoond kunnen worden! Want wijn van eigen bodem, ze wordt nog zo verschrikkelijk onderschat. Mensen krijgen spontaan een ‘zuur’ mondje, als er over gepraat wordt! Hoe onterecht!

fleece-doek-suzukivliegHollands tafereel

Al mijmerend stel ik me een Hollands tafereel voor met een grote boerderij, koeien in het land en klompen aan het rek. Melkbussen aan de weg is wat teveel gevraagd, denk ik. Een baaltje hooi zo hier en daar zal zeker passen. Het decor voor 500% Nederlandse wijn. Of misschien wel 800% Nederlandse wijn. Een mooi project voor de Wine Angels lijkt me zo 🙂
Bijna een week geleden is het alweer als wij De Reeborghesch, in de Achterhoek bezoeken, net buiten Winterswijk. Henk Marmelstein verwacht ons en de start van het bezoek is een lekkere bak koffie in zijn grote huiskamer met uitzicht op een boomgaard en tropische kas. Bij Henk hoef je niet bang te zijn voor een vallende stilte, want als een kabbelend riviertje gaat het gesprek van de Tropen naar de Achterhoek, langs onderwerpen als de Suzukivlieg, hagel en oogsten met vrijwilligers of juist maar niet. Henk neemt de tijd!

Proef de sfeer van Wijngaard De Reeborghesch

Benieuwd hoe deze Nederlandse wijngaarden eruit zien? Bekijk onderstaande video. En ga het beleven. Je bent van harte welkom voor een wijnproeverij en om wijnen te kopen. Vraag of Henk je wilt rond leiden over het domein. Dan hoor en zie je pas dat een wijngaard leeft! WWijnboeraar de naam vandaan komt, wat de prachtig verstilde vijver doet voor het landschap. Dat het een autonoom plekje op aarde is waar wij soms even te gast mogen zijn. Wij slenteren met Henk op ons gemak langs de stokken, halen natte voeten in het drassig land. Hagel en veel, heel veel regen is de Achterhoek niet bespaard gebleven. Warm genoeg om de Suzukivlieg tijdig de nek om te draaien is het ook niet geweest. Nu werkt Henk met fleece doek en zakjes. Je moet alles uitproberen is zijn motto.

Wijnproeven

Natuurlijk proeven we de wijnen. In het proeflokaal. Maar omwille van de tijd maken we een selectie. En krijgen en passant nog een wijnbouwcollege over onder andere mannoproteinen en hun astringentie verminderende werking.

Nederlandse-port-wijnWat je kunt proeven op de Reeborghesch is ruim! Want er staan veel verschillende druivenrassen aangeplant. Solaris, johanniter, regent, marechal foch, acolon en rondo komen we in de wijngaard tegen, maar ook een experimentele merlot nota bene.

Wij proeven onder andere de Achterhoekse ‘Uutbloaz’n 2013”, een frisse wijn. Appelig en duidelijk aanwezige zuren. De Solaris Barrigue met romig perziken aroma, citrus en vanille. Een Regent met zachte tannines en veel rood fruit en natuurlijk de portstijl van de Reeborghesch: Likeurwijn Robien Fortwien 2012, fris en fruitig als een Ruby, stevig in zijn alcohol en prima voor bij een goede blauwader kaas!
Proeven? Hij ligt nu ook in de wijnkast van Smaak van Wijn 🙂 Naast ander mooi Nederlands!