De maandag column over wijnproeven

De maandag column over wijnproeven

gewurztraminer NZWijnproeven

Wijnproeverijen, te kust en te keur. In het hele land wordt met regelmaat van alles uit de kast getrokken om de wijnpro, de wijnblogger en wijnschrijver maar ook de wijnliefhebber op de wijnwenken te bedienen. Ook in Studio Smaak van Wijn zijn met regelmaat wijnproeverijen. Leuk voor de cursisten, voor de wijnliefhebbers, maar ook voor mezelf 🙂

Gewurz of Gewürzt

Gewurztraminer, wat weet jij daar nu van? Ik dacht dat ik er wel van alles van wist, maar verbaasde me afgelopen donderdag over de grote verscheidenheid die maar liefst 10 gewurztraminers naast elkaar geproefd vertoonden.

Te kust en te keur, uit meerdere werelddelen, van verschillende landen. We startten vanuit de klassieke hoek dat een goudgeel glas Gewurztraminer ongetwijfeld rozen, lychees, kweepeer, honing en bloesem zal geven, naast wellicht een niet al te hoog alcoholgehalte. Wat dat laatste betreft kwam het uit. De meeste eindigden rond de 12,5 %, een Italiaanse uitschieter daar gelaten, die eruit knalde met een slordige 14. De Elzassers tikten twee maal 12,5 aan en een keer 13,5%. Ook de milde zuurgraad was evident.

Maar verder opvallend veel, wellicht kleine maar toch, verschillen tussen deze wereldreeks wijnen die we uit Argentinië, Zuid-Afrika (Elgin aan de Indische Oceaan) , Spanje (Somontana en Penedès),  Italië, Griekenland (de Melissopetra), Duitsland en Frankrijk (Alsace, Alsace en Alsace)  hadden gehaald.

Uit de Penedèsvraagteken de ‘GEW’ met 12,5 % alcohol en een onverwacht frisse smaak! In die zin, zeker aanwezige zuren. Verrassend omdat de Penedès toch niet overal tot het meest ‘coole’ gebied behoort. Bodega Sumarocca is nieuw en gebouwd met behoud van de zwaartekracht voor alle werkzaamheden. Dus geen mechanische pompen langs de weg van most naar wijn. De druiven komen uit een kalkachtig stuk kiezelwijngaard aangelegd in 1985. Een mooi voorbeeld van wat de locatie van de wijngaard doet voor de wijn.

 Alsace Alto Adige Argentinië

De volste bodies kwamen uit de Elzas, de hoogste score in alcohol kwam zonder twijfelen uit Alto Adige waar de Niedermayers 14% behaalden. De zoetste uit de Maipo vallei, van Luigi Bosca. Bosca een bijzondere wijngaardhuis dat al 110 jaar van dezelfde familie is met wijngaarden op bijna 800 meter boven zeespiegel.

Blindproeven

En zo bleek maar weer eens hoe leuk het naast elkaar proeven van verschillende wijnen van een ras is. Zonder of zoals in dit geval met beperkte voorkennis.  Ik ben er van overtuigd, dat velen van ons op een wijnproeverij een aantal van deze wijnen blind niet als Gewurztraminer zouden herkennen.
En over blindproeven gesproken, dat doen we volgende week weer.  Acht cepagewijnen ter voorbereiding op wijnexamens, of gewoon zomaar omdat je het een leuke sport vindt. Durf jij het aan?
Fijne week!

blogpost-de-wijncoach