De onbereikbaar-heid van de wijn

hesterOndraaglijk frustrerend als je van de acht wijnen er slechts drie bij benadering kunt duiden. Dat overkwam de Proefgroep gisterenavond.

De Proefgroep bestaat uit een groep wijnliefhebbers die maandelijks bij elkaar komen. Dit keer werd de proeverij verzorgd door Hester die in het dagelijks leven als Prinsesheerlijk van het culinaire Foodbedrijf ‘Prinsesheerlijk’ door het leven gaat.

Welkom bij PrinsesHeerlijk
hét adres voor hemelse catering, creatieve (kinder)kookworkshops, recepten en eetgedichten! 

prinsesheerlijk logoDe unieke belevenis voor alle kleine feetjes, heksjes en sprookjesprinsjes waar weer iets nieuws voor bedacht moet worden als ze de zoveelste hiep-hiep-hoera dag bereikt hebben. En jij als ouder, manlijk of vrouwelijk of beter nog samen, de taak hebt daar weer iets moois van te maken. Zeg nu zelf, tien schreeuwende blije kindersmoeltjes die rondrennen door je huis, verstoppertje spelen achter je designgordijnen en een glijbaan fabriceren in je ‘houten vloeren’ living? Daar zit toch niemand op te wachten. Dan bel je Prinsesheerlijk, die wij burgers gewoon Hester mogen noemen.

IMG_0007Ook deze proeverij was een toverfeestje. Want de één na de andere wijn toverde ze uit de hoge hoed om te laten proeven, waarna wij mochten besluiten wat het was.

Nou, dat ging niet geheel vlekkeloos. Door technische mankement, er was geen licht achter in het pakhuis bij de proeftafel,  waren we gedwongen ons rond de paktafel op te houden – wat  wel weer erg makkelijk was voor alle fijne toverhapjes.

We gingen van wit naar rood, twee wijnen kwamen uit de supermarkt, we wisten niet welke :), een was rood met bubbels – inderdaad een inkoppertje :), een was versterkt, een biologisch, geen kwam er uit Italië en slechts een uit la douce France.

Toen ik naar huis fietste dacht ik aan die andere proefgroep, die Magister Vini i/o met Lars Daniels en Frank Jacobs als Perkamentus en en Harry Potter achter het proeforgel! Zouden zij dit hebben geproefd? Dit hebben herkend, als ze daar gisterenavond bij geweest waren?

IMG_0011Achteréénvolgens kwam het als volgt door:

Ter ere van Róbin en Rens, twee pasgeborenen en toekomstige Prinsesheerlijk doelgroep, starten we met:
Jip Jip rocks! Shiraz uit Australië in droge Sprankelvorm… herkenbaar, leuk, feestelijk en lekker anders dan anders.

Nadat alle babyperikelen besproken en oh en ah en ach… geroepen was gingen we het serieuze werk in, dit alles natuurlijk wel onder de stevige begeleiding van betoverende amusus zoals:

SAM_2899Amuses: Geitenkaasparel gevuld met gekaramelisseerde rode uienchutney in een kruimel van gerookte amandel en een krokantje van brique met limoenpeper.

Toast met paté met abrikozen en een vijgenchutney

Amuseglaasje gevuld met Rosbief, fijngesneden, rucola, peppadewmascarpone, limoenolie, 20 jaar oude balsamico, framboos en aardbei

Russische Blinis met  een salade van gerookte wilde sockeyzalm, rivierkreeft in griekse yoghurt met komkommerblokjes en lente ui

Desemkrentewegge met bleu d’ auvergne, witte druiven en walnoot

Jamon serrano en gemarineerde oregano olijven

IMG_0015Onnodig te melden dat alles ‘homemade’ getoverd was in de keuken van de prinses.
Deze wijnen kwamen – nogmaals: blind – in de glazen:

Wijn 1: Shiraz: Jip Jip rocks droog- sprankel

Wijn 2 :           Sauvignon Blanc & Pinot Grigio   Pucklavec & Friends Slovenie

Wijn 3 :          El Bufon, Castilla Reina,  100% verdejo, Rueda Espana

Wijn 4:           Esporao reserva, 2011  Alentejo   6 maanden Houtrijping
Blend van Antão Vaz, Arinto, Roupeiro, Semillon

Wijn 5:           Gaba do Xil 2010        Telmo Roderiquez  100% Menciadruif Valderoass Galicië
De wijnen danken hun naam aan de rivier de Xil die hier door de wijngaarden kronkelt.

Wijn 6            Bonterra Zinfandel Biologisch 2008 California

Wijn 7            Esporao, reserva 2009   12 maanden houtrijping French (30%) American (70%) oak barrels.
Blend van : Aragonês, Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet.

Wijn 8            Pineau des Charentes  5 jaar houtrijping Vin de liquer

En voor iedereen die denkt: oh eitje! Eh eh, niet dus! Een fantastisch ervaring rijker, vertrokken we – laat natuurlijk  zoals altijd – de betoverde wereld uit en huiswaarts.