De opbouw van een Vintage Port // Deel 2

IMG_0469De Graham’s Vintage 2011 en haar Quintas!

Misschien heb je er nooit zo bij stilgestaan, maar behalve het feit dat port een versterkte wijn is – de gisting wordt al snel gestopt door de toevoeging van alcohol – is port ook een blend van meerdere wijngaarden. Zo is de ‘Six Grapes’ van Graham’s bijvoorbeeld een blend van de beste druiven van de vijf quintas die zij bezitten. Gemaakt om de stijl van Graham’s in optima forma te weerspiegelen. Maar ook de Vintage Port die gemaakt wordt als het jaar dat toestaat, als er unaniem gedeclareerd wordt door de portmakers is een reflectie van wat de aarde in de Dourostreek aan ons wil schenken.

Welke wijngaarden zijn dat, wil je misschien weten? Hier komen ze. Geproefd tijdens de Tasting bij Vermeer aan de Prins Hendrikkade op een mooie zonnige dag in het begin van juni!

Quinta dos Malvedos,

De wijnen van dit wijngoed zijn de kern van iedere Graham’s Vintage. Natuurlijk ook van de Vintage 2011, die net vrijgegeven is. De wijngaard is maar liefst 108 ha groot en ligt op de zuidhellingen. Klaar om daar volle wijnen van te geven, rijk, complex, met mint en eucalyptus. In de Vintage 2011 komt 35 % van deze wijngaard. Het is het leeuwenaandeel. Een van de redenen voor dit prachtige jaar zijn de uitstekende weerstomstandigheden in de laatste vijf weken geweest. Ze brachten een glimlach op de gezichten van de wijnmakers.

Resulterend in de beste oogst sinds veertig jaar wordt wel gefluisterd.

Quinta do Tua

Gebouwd in 1834 aan de monding van de rivier Tua. De oude stenen wijnterrassen waar de wijngaard wereldberoemd mee is geworden produceren geconcentreerde wijnen. Er is meer rots dan wijngaard.  Hier zijn de kenmerken cassis en zwarte kers. Het deed me denken aan bramenjam en chocolade.  Het aandeel in de Vintage 2011 is 16 %.

IMG_0478Quinta das Lages

In de Rio Torte vallei. Al meer dan een eeuw levert deze wijngaard haar bijdrage aan de port van Graham’s. Het wijngoed heeft iets meer dan 70 ha voor wijnstokken die elegantie en complexiteit meegeven aan de Vintage port. 12 % is het aandeel van deze verfijnde Quinta. 37 ha zijn puur organic. Ook hier geldt, alles wat er gebeurt met de wijn, wat je denkt dat zou kunnen gebeuren, gebeurt alleen als de wijnmaker het wil! De godenzonen uit de Douro zijn de wijnmakers. Dat is wel duidelijk.

Quinta da Vila Velha

18% van de Vintage 2011 is ingevuld door deze wijngaard. Aan de ‘Upper Douro’ gelegen. Het gezicht naar het westen en volop genietend van de ochtend- en later weer de avondzon. Het wijnkarakter van deze wijn wordt mede hierdoor bepaald. Elegant, met tonen van diep rood fruit en donkere chocolade. Ook een beetje kruidig en peperig.

Deze wijngaard is privébezit van de Symington Family.

Quinta do vale de Malhadas.
In de ‘Douro Superior’ ligt de wijngaard waar als eerste de druiven naar binnen gehaald worden. HIer start de oogst. Zij voegen stevige tannines en concentratie toe aan de blend. De gemiddelde temperatuur is hier 2 º C hoger dan in verderop. 19% van de blend komt van deze wijngaard.

En dit zijn dan samen de vijf hoofdrolspelers van de Vintage 2011. Een wijn die je zonder een enkel risico voor jaren kunt bewaren! Dus het ultieme verjaardagscadeautje voor een 21 jarige bijvoorbeeld 🙂
De vintage 2011 is een unieke blend, die met hart en ziel is samengesteld.
Misschien wel de beste wijn die tot op heden ooit gemaakt is! IMG_0477

Touriga Nacional 40%
Touriga Franca 31%

Vinha Velha (old vines) 23%

Souzão 6%

 

Deel 3 gaat over het: Port en het Menu van Vermeer