De Proefgroep

De Proefgroep

Door: Marja van Beek

Iedereen die weleens een wijncursus heeft gevolgd, krijgt altijd het advies mee: begin of sluit je aan bij een proefgroep! Makkelijker gezegd dan gedaan, want als jij in een gehucht met nog geen 500 mensen woont, heb je niet zomaar zes of acht of tien gelijkgestemden! Lastig hoor. Een uitdaging!

IMG_0369“De meest geadviseerde manier, is het proeven in een proefgroep. Dat lijkt eng, maar dat is het zeker niet. Iedereen start ongeveer gelijk en je kunt van elkaar leren en groeit samen: exiting!” lees ik op het blog van het Wijninstituut. Ja, dat kan het begin zijn, maar het kan ook anders lopen.

Tijdens mijn studie vinologie aan de Wijnacademie maakte ik ook deel uit van een proefgroep. Dat was er letterlijk een die van afstanden aan elkaar hing. Eerlijk gezegd was het enige dat ons bond, de wijn, het proeven en het halen van dat verdraaide proefexamen. Toen dat eenmaal binnen was gesleept, bleef de proefgroep geen lang leven beschoren.

IMG_0360Maar als je eenmaal kunt proeven, als wijndrinken proeven wordt in plaats van (alleen maar) drinken dan is een proefgroep toch wel heel leuk! Je verlegt je grenzen! Je ontdekt wijnen waar je nog nooit van gehoord hebt, je sluit vriendschappen voor jaren.

Ook Studio Smaak van Wijn is de thuisbasis van zo’n proefgroep geworden. Die van mij! Inderdaad is wijn hier de verbindende factor, maar inmiddels na zoveel jaren, is er vriendschap en netwerk bij gekomen! En bovenal staat één ding centraal: humor. Zodra je jezelf te serieus neemt, heb je het zwaar in deze groep waar zelfspot, een vleugje sarcasme en snelle discussies hand in hand gaan met het proeven van de wijn.

Een gemêleerd gezelschap. Mannen en vrouwen. Ondernemers pur sang met een wijnhobby! De drukke levens gecombineerd met gezinnen, reizen, bizarre werktijden soms eisen hun tol waardoor de groep niet altijd helemaal compleet is, maar een man of 8, 9 van de 12 is er altijd.

Thematisch werken we soms, soms niet, en soms neemt iemand het voortouw, of krijgt ‘het genoegen’ in de schoot geworpen om de hele avond maar te organiseren.

IMG_0363Zoals gisteren! Vinologe in de dop Hetty nam ons mee op een reisje door Europa. Van Duitsland naar des Dames van de Languedoc op de tandem door Marokko, en route naar biologisch Oostenrijk om te eindigen in de Veneto met  Recioto Valpolicella.  Maar dat niet zonder eerst in het zuiden van Bulgarije de Mavrud geproefd te hebben. Van de grootste wijnregio de Tracische laagvlakte zette Hetty een rode wijn op tafel. Krachtig, aards maar fris. Gerijpt op eikenhout  – fluwelig en complex.

Mavrud is een inheemse druif, nog niet echt bekend bij Lidl of Aldi 🙂

En passant nam ze in haar presentatie de methode ancestrale mee. Hier voor proefden we de Vin de Bugey Cerdon Rosé uit de Savoie. Gaf ze inzicht in het leven van de familie Veltliner en ontmoetten we de Franse oenoloog Poulain die de Marokkaanse wijnmaker Graillot wees op de koude klei-kalk bodem in het westen van Marokko. Wat weer een perfecte plaats voor de syrah bleek te zijn – zo bleek in ons glas.

IMG_0362Start en einde van deze proeverij waren zoeter dan zoet.
Raumland Rot met 0% alcohol en een restsuiker van 123,7 gram per liter komt je wel rauw op je dak na een diner van twee bruine boterhammen met roastbeef en een glas Pinot Noir van Petit Clos uit Marlbourough uit de eigen wijnkast van de Studio.

De zoete variant uit Valpolicella van corvina veronese, rondinella en molinara was daarentegen een prachtige Amen! De handmatige pluk, het indrogen in houten kistjes op goed geventileerde plaatsen op zolders en schuren maakt de druiven tot explosieven vol aroma’s en suiker. Resultaat een ware vino di meditazione!

Tevens einde van wederom een heerlijke proefavond! Iemand nog ideeën voor een volgend thema?