De Provence brengt ons Mirabeau

IMG_4881Mirabeau Rosé, dat wordt onze zomerhit! Het voorjaarsparadepaardje en de najaarszon! Een Côtes de Provence gemaakt van de heuvels rond het dorp Pourcieux ( zo’n veertig kilometer van Toulon)  in het zuidwesten van Ai-en-Provence. Nee, hij is er nog niet, maar we proefden nog eens de 2012 door! Een mooie bleke, maar niet intens-bleke Provence wijn. Kruidig, speels en vooral ook betaalbaar:)

De wijngaarden waar de druiven groeien liggen in hun eigen microklimaat, gevormd door twee bergen: Mont Aurelien en Mont Sain-Victoire in het noorden. Bekend geworden door de werken van Picasso en Cézanne. Een bodem van voornamelijk klei en limestone.

Maar natuurlijk bent u ook nieuwsgierig welke druiven dat dan zijn in deze wijn? Wel, syrah, grenache en cinsault worden in de nacht – op hun hoogtepunt – geplukt om vervolgens rustig geperst te worden. Op deze manier komt er precies genoeg kleur en extract ter beschikking voor een zuivere Provence Rosé!

fruitsSmaakt naar ….. rood fruit, kruidig,en vol! Een mooie neus met aroma’s van wilde aardbeitjes, rode besjes en frambozen. Lekker hoor. Dat bij een salade, een romige kaas of wat gerookte forel. Lekker coole!!! In alle opzichten.

Wist u trouwens dat aalbessen en  zwarte bessen tot de zelfde bessensoort behoren? Dat is de Ribes Nigrum. Maar daar houdt hun overeenkomstigheid verder mee op. Daar waar de zwarte bes voller van geur is draagt de rode bes  een zekere ‘rinsheid’ in zich. Weten hoe je dat herkent?
Waag je eens aan een boterham met aalbessenjam 🙂