Inheemse rood uit Alto Adige // 3

Inheemse rood uit Alto Adige // 3

suedtirol-wein-kapselIn de SvW serie over Alto Adige zijn we aangekomen bij het laatste deel. Afgelopen maandag toonden deze Italiaanse wijnen hun kracht op de overzichtsproeverij ‘Alto Adige” in het Amsterdamse Hilton hotel. Voorafgaand aan de proeverij, heeft Ronald de Groot een seminar gegeven over dit Noord-Italiaanse wijngebied aan zo’n kleine zestig genodigden. SvW was erbij, luisterde, proefde en noteerde. Het drieluik over deze  streek had ook in vieren of in vijven gekund, want er is veel te vertellen.

Dat de wbozen1ijnen van Alto Adige / Südtirol meer aandacht zouden moeten krijgen, daar ben ik van overtuigd, maar niet alleen ik! Ook de Amerikaanse Julia van WineJulia.com heeft hier haar mening over.

Sitting at an elevation of 2,625 feet above sea level in the wine region of Trentino,  and located in South Tyrol in the mountains of Valle Isarco, Strasserhoff winery is one of the oldest in the region – dating back approximately one thousand years.  They produce just small quantities of Sylvaner, Gewürztraminer and Kerner, and we tried the Kerner, which is an unusual cross between a red varietal called Schiava and the well-known white varietal Riesling.  The 2011 Strasserhoff Kerner Valley Isarco DOC ($26.99) had aromas of melons, mangoes and nutmeg.  On the palate, it was lively and vibrant with zesty citrus notes and a long, juicy finish.” En dat zegt een Amerikaanse blogger uit Willamette – Oregon, award winnaar 2012 voor het “Best New Wine Blog’ .

pijlBron: WineJulia

Uiteraard veel wit tijdens de proeverij op tafel, maar tot slot proefden we ook rood. Over het algemeen valt de verdeling witte wijn versus rode wijn in het voordeel van de witte uit. Maar niet in Bolzano, niet in Merano en in de Val Venosta scheelt het maar 2 %.

Rond Bolzano en Merano wordt veel schiava en lagrein verbouwd, bij Merano zie je dat pinot noir een opkomend ras is. Een toegestaan klassiek druivenras, net als merlot dat de laatste tijd ook in het wijndistrict van Merano een plaats heeft gekregen.  De authentieke rassen die het bovenaan het ha klassement staan zijn de schiava met 1157 ha en de lagrein met 416 ha. Op de proeflijst tijdens het seminar stond de Alto Adige Lagrein Riserva Taber 2010 en Alto Adige Pinot Nero Mason  2010.IMG_0209

Riserva geeft aan dat de wijn lang op hout gerijpt heeft (twee jaar zeggen ze hier op houten vaten). De Taberhof is een wijngaard ten zuidwesten van Bolzano. Baas van de kelder is Stephan Fillippi. Zo’n 250 meter boven de zeespiegel worden hier opbrengsten gerealiseerd volgens de voorschriften:  45 hl per ha.
Als de wijn gemaakt is, gaat ze op barriques, waarvan 30% nieuwe eiken vaten zijn. Het uiteindelijke resultaat is een wijn met ongeveer 13,5% alchohol en 3 g/l suiker.

In het glas zie je dan een donkere wijn, je ruikt kruiden en je proeft structuur en kracht. Een volle, fluweelzachte wijn. Weinig fruit in de neus, maar wel veel koffie, hout, vanille in de smaak.

De andere rode wijn die we kunnen proeven tijdens het seminar van de Groot is de Pinot Nero Mason 2010 van Manincor. Mijn proefnotities teruglezend: “fonkelende lichte kersenkleur, mooi,  veel rood fruit, kersen! Stoffig, hoog in zijn schapenzuren, karamel. Wat scherp.”
De wijngaard ligt tussen de 250 – 400 meter. Nieuwe wijngaarden worden hier niet meer met ‘pergola’ opgetuigd maar volgens guyot ingericht. De familie die het wijngoed beheert, lijkt welvarend. Ze doen er alles aan om zo biologisch-dynamisch mogelijk te werken. Schapen lopen door de wijngaard. De website opent met: “Welcome to the Manincor wine estate! Pour yourself a glass of your favourite wine and take a little time to get to know us. You will find the most stunning pictures, the best stories and the most interesting information. The latest: 05.02.2013 – sweet wine harvest, but no “Eiswein”. // The new wine estate report. // From the wine shelf: New vintages – Kalterersee Keil, La Rose de Manincor and Réserve del Conte available now! // Count Michael Goëss-Enzenberg: my wine for you – Moscato Giallo.”

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=X2LY2RBndNY]

De wijnen in Alto Adige vallen sinds 1975 grotendeels onder de DOC /DOP garantie. De erkenning voor goed voedsel en voor goede wijnen. Het zegt niets over de smaak natuurlijk, dat subjectieve onderdeel is aan ons zelf. Daarnaast zijn er uiteraard de wijnen met een beschermde geografische aanduiding, de IGP wijnen. (IGT zo u wilt).

IMG_0216Alle wijnen in Alto Adige worden strak  stap-voor-stap gecontrolleerd. De kwaliteit begint in de wijngaard, hier ziet men toe op  de opbrengsten. Verder is een minimaal alcoholpercentage vastgelegd, ook de zuurgraad moet aan de voorgeschreven eisen voldoen bijvoorbeeld en er worden verschillende chemische analyses uitgevoerd, maar natuurlijk ook organoleptische proeverijen gehouden.  En net als in bijvoorbeeld Oostenrijk, is de capsule van een fles Alto Adige wijn een duidelijk punt van herkenning!

De wijnen zijn geproefd, de woorden zijn gezegd. Nieuwe ideeën voor wijnreisjes hebben zich in mijn hoofd vastgezet. Graag wil ik nu natuurlijk de wijnhuizen ter plaatse bezoeken! Zoals Abbazia di Novacella, Loacker in Bolzano, maar ook de Cantina Valle Isarco en in Kaldaro natuurlijk Kellerei Kaltern Caldaro. Of Girlan in Cornaiano, Trramin in Termeno en Tiefenbrunner in Cortaccia. Om maar even wat aan te geven!

Nu mijn lief nog overtuigen dat hij wel een paar dagen Noord-Italië heeft verdiend 🙂IMG_0205

Als je zelf naar Alto Adige wilt gaan en je hebt adressen nodig, neem dan even contact  met het Wijncoachingbureau op!
We helpen je graag!

2 Reacties

  • Wine Julia Posted 14 mei 2013 20:39

    Lovely article, and I agree about the wines of Alto Adige! Thank you for reading my blog, WineJulia.com and referencing my notes. Cheers to you! – Julia

  • dewijncoach Posted 15 mei 2013 07:58

    My pleasure! We like “WineJulia” very much!

Reageren is niet mogelijk.