De smaak van risotto

pasta en risottoMooie gerechten houden van sappige, soms verfijnde, soms robuuste  maar soms frisse en lichte wijnen! Huh? Dat ligt nogal uit elkaar nietwaar?

Toch zit hier een zekere logica in die iedere keer terug te voeren is op het zogenaamde smaakprofiel van de producten die gebruikt worden. Zowel aan de wijn-, als aan de foodkant! Hetgeen meteen verklaart waarom het zo belangrijk is dat je leert beeldhouwen met smaakfactoren!

Peter Klosse heeft hier al veel over gezegd en verwoord in een serie ‘gastronomische’ boeken. Theoretische, zoals Smaakstijlen en het Proefboek. Maar ook beeldende zoals Chef&Sommelier bijvoorbeeld. Gezegd moet worden dat  ook zeker de indringende foto’s van Jan Bartelmans een grote bijdrage leveren aan het succes.

Wijn en spijs combineren is een heerlijk spel, een hele onderneming maar alles behalve makkelijk.  Smaak van wijn gaat er daarom in de komende maanden veel aandacht aan besteden! Aan de hand van de door Klosse gedefinieerde smaakstijlen nemen we u mee in de sprookjesachtige wereld van de gastronomie! Met heldere voorbeelden, recepten, wijnvoorstellen!

Vandaag een klein kijkje, door de ogen van Piet Klein, – gediplomeerd Sommelier, directeur Incontro – Italiaanse wijnen en wijninkoper voor Mijn Wijnavontuur –  naar de combinatie van een romig, vol gerecht met wijn:

Risotto

Uitgangspunt voor een wijn bij de risotto: een frisse wijn met de warmte van alcohol. De eerste keuze die we maken is of het rode- of witte wijn wordt. Ik serveer witte wijn bij risotto met groenten, vis en schaaldieren. Deze gerechten hebben lichte smaaktonen waarbij de witte wijnsmaken als wit fruit (appel, peer) of tropisch fruit (ananas, perzik) het beste samen gaan. Zo drinken wij een Lugana DOC met tonen van wit fruit bij de risotto met groene asperges en garnalen. Of een Inzolia IGT met tropisch fruit bij de risotto met courgette en kip.

Lees het verder op Nijmegen Eet!

1 Reactie

Reageren is niet mogelijk.