De 'Ver'-druiven van Italië

De 'Ver'-druiven van Italië

De lopende cursus SWEN 2: tja, al weer bij Oinotria aangekomen, land van druiven – land van wijn, spijs, olie, slow cooking, slow coffee, van Romeo en Julia, van gruwelijk genieten, van gruwelijke maffia.

Morgen pakken we uit met mooie wijnen, weetjes en bijzonderheden. Wist je overigens dat je altijd ‘losse’ avonden van de SWEN II opleiding kunt volgen bij Studio Smaak van Wijn, mits er plaats is natuurlijk. Ter opfrissing van een bepaald gebied bijvoorbeeld. En misschien een tip, maar de nieuwe cursus start vandaag. Check gerust eens of er een avond is die je wilt volgen.

Druivenrassen in Italië zijn veelal authentiek, autochtone bessen waar in de verschillende provincies van het land soms toch anders mee om wordt gegaan. In de loop der jaren is het wel opvallend dat de zogenaamde ‘Ver’ druiven vaak een struikelblok vormen. Tijd dus om ze eens even onder elkaar te zetten.

Verdejo
Verdicchio
Verduzzo
Vernaccia
Vermentino
Vernatsch, een blauwe! Bewaren we voor iets anders.

vogelVerdejo
Verdejo, als enige Spaanse staat hij hier dapper tussen de Italianen.  Is het Spanje’s beste witte druif? Ik durf het niet meer te zeggen nu ik de witte Tempranillo bij Campo Vieja heb geproefd :).

In ieder geval is het dé druif van Rueda met Noord-Afrikaanse roots. Vele eeuwen geleden is hij hier na omzwervingen terecht gekomen. In eerste instantie is het een druif geweest die een sherry-achtig type wijn voortbracht. Tot Marques de Riscal een frissere stijl op de markt ging brengen op aanwijzing van Émile Peynaud, een van de beroemdste Franse oenologen van de vorige eeuw. Deze frisse stijl heeft zich doorgezet en inmiddels vind je onder de DO Rueda wit fris met uitsluitend Verdejo, maar ook blends met bijvoorbeeld sauvignon blanc. In deze regio oogst men ‘s nachts, omdat de lagere nachttemperatuur natuurlijke oxidatie voorkomt. (Temperaturen tijdens de oogst kunnen in Rueda oplopen tot zo’n 30 ºC.)

Verdicchio
Verbouwd in de heuvels van de Marken. En na de verdejo de eerste V. druif van Italië, alfabetisch gezien dan, in het rijtje. Verde in het Italiaans staat voor groen. Het is een witte druif met een behoorlijke groene kleur als hij volwassen is. Vroeg geplukt behoudt de wijn zijn appelfrisse tonen. Is de wijn rijper in zijn smaak, met honing en bloemigheid, dan zijn de druiven beslist in een later stadium geplukt.
De sappige wijnen zijn geschikt als aperitief, maar ook als gezelschap voor visgerechten. Bekend – misschien ook vanwege de aansprekende naam – is Verdicchio dei Castelli di Jesi. Jesi is een gemeente in de provincie Ancona. Nadat men in de tweede helft van de vorige eeuw de opbrengst ging beperken is de wijn zeker verbeterd. Voller, met mooie zuren, waardoor hij ook gastronomisch goed inzetbaar is. De mooiste wijnen bezitten een licht amandelbittertje. Volgens Jancis Robinson is deze druif, door zijn behoorlijke zuurgraad, goed materiaal voor mousserende wijn.

Verduzzo FriulanoVerduzzo Trevigiano
Zoals de naam van de druif al verklapt, kom je deze druif vooral tegen in het noordoosten van Italië. In de Colli Orientali del Friuli. Over het algemeen brengt de druif goudgele wijn voort, met honing, ananas en citrustonen.  Er bestaat overigens wel droge Verduzzo.
De Verduzzo Friulano Ramandolo is een hele  bijzondere zoete witte uit een klein dorpje in de provincie Udine met slechts een kleine productie, maar wel de status DOCG sinds 2001.

Vernaccia
De “Vernaccia” komt in heel Italië voor en hoewel het witte druivenras verreweg het bekendst is, is er ook een blauwe variant. In heel Italië komen we de druif tegen. Overal smaakt hij echter anders. In Sardinië sherry-achtig als de “Vernaccia di Oristano”. In het midden van Italië in de Marken mousserend als in de rode “Vernaccia di Serrapetrona”. De witte DOCG Vernaccia di San Gemignano is de bekendste wijn die van de vernaccia wordt gemaakt, mede omdat dit de plaatselijke wijn is van het zeer toeristische stadje in noord Toscane. Geen spannende wijn echter, met behoorlijke zuren en vooral citrustonen. De torens van San Gimignano zijn beroemder!

IMG_4231Vermentino
Vermentino is ook  een inheems wit druivenras,  als Pigato bekend op Sardiniw,  maar ook in Corsica en in de noordelijke provincie Piëmont verbouwd, onder de naam Favorita. De kleur van de wijn is heel intens.
Kleur, maar ook het fruit is aanwezig in een goede Vermentino. Naast een volle smaak. Ook hier vaak het bittertje in de afdronk. Je vindt de druiven veelal worden op naar zee gerichte hellingen, om te kunnen profiteren van het weerkaatste zonlicht. Opbrengstbeperking is ook in dit geval een goede daad!  De DOCG Vermentino di Gallura, is misschien de beroemdste wijn van deze druif. Sinds de 14e eeuw wordt de druif hier verbouwd onder de naam Arratelau.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/