De Wijnacademie inspireert!

De wijnacademie groeit en zo kon het vanochtend gebeuren dat er ruim 30 docenten bijeen kwamen op de zo wel bekende stek in Maarn!

Motiverend en inspirerend voor alle aanwezigen was deze bijeenkomst zeker. Immers iedereen heeft er baat bij als de neuzen dezelfde kant op staan en men niet altijd vanuit het eigen ego blijft denken.Keurmerk Aanbevolen Wijndocent

Wijn is zulk allemachtig leuk ‘spul’ om mee te werken en als je dan op een kundige en pro-actieve manier vanaf de academie zo ondersteund  wordt, dan is het een feestje om met deze materie bezig te zijn.

Voor de wijnliefhebber zijn al deze ontwikkelingen uitermate gunstig, want of men nu in Groningen woont, in Zeeland of in Rotterdam, er is altijd wel een goed geïnstrueerde wijndocent in de buurt, die met kennis van zaken de weg wijst, misschien wel tot aan het vinologendiploma aan toe.

Als je echt tot dat niveau aan toe wilt opklimmen, dan kun je verschillende stappen volgen!

Het Wijnvignet – de Wijnoorkonde – het Wijnbrevet

Het Wijnvignet is de cursus op SWEN basisniveau. Voor de beginnende en geïnteresseerde wijnliefhebber. In een dag, of in twee dagdelen komt je meer te weten over wijnproductie, druivenrassen en de hele wijnwereld. Natuurlijk wordt er heel veel wijn geproefd 🙂

De Wijnoorkonde is voor  de wijnliefhebber die misschien ook vakmatig  bezig is in horeca of wijnhandel een must. Of wie gewoon een hele gepassioneerde wijnliefhebber is, een uitkomst! Dan is de cursus op SWEN 1 niveau een inkopper. Aan het einde is men in staat eenvoudige adviezen te geven, en is de basiskennis wijn echt onder de knie. Duur van deze cursus is 5 tot 6 dagdelen.

Het Wijnbrevet is de laatste sprong, maar wel een die gesprongen moet worden, wil men de Vinologenopleiding kunnen doen. In een aantal dagdelen, variërend van 8 tot 10 wordt de wijnwereld op hoog niveau verkend. Brede theoretische kennis en uitstekende proefnotities maken daar deel van uit. Een proefnotitie die niet uitgaat van lekker – versus – niet lekker, maar die gestoeld is op een aantal kernwaarden die aan de wijn verbonden kunnen worden.

Ben je nog steeds ‘maf van wijn’ dan neem je de duik in het diepe! Om uiteindelijk af te studeren en met dat zware diploma “Vinoloog van de Wijnacademie “ naar huis te gaan, bijgeschreven  in het Register der Vinologen!
Tijdens deze opleiding krijgt de theorie natuurlijk veel aandacht, maar daarnaast, of daarboven op wordt er heel veel tijd en energie in het wijnproeven gestoken. Niet het minst makkelijke onderdeel natuurlijk. De wijnacademie heeft wel de beste ‘proeftechnische’ wijndocenten in huis. Daarnaast vorm je eigen proefclub en last but not least maak je een wijnstudiereis! Allemaal in het kader van het ‘Hogeschool WijnProeven”!

Want zoals wijndocent Gabrielle Salvatore zo prachtig omschreef:
“Wij vertellen niets over de wijn, de wijn vertelt ons iets. Het is aan ons daar achter te komen!”