De wijnbouw in?

wijngaardWijnbouwopleiding in de Achterhoek op herhaling 
Het Graafschap College, AOC Oost en de coöperatie Achterhoekse wijnbouwers, werken al twee jaar samen in een project ‘Ondernemerschap in de Multi Functionele Landbouw’. Een onderdeel van dit samenwerkingsproject is de wijnopleiding. Een korte cursus bedoeld voor geïnteresseerden, beginnende wijnboeren en – boerinnen. De lessen beogen inzicht te geven in de mogelijkheden en complexiteit van wijnbouw in Nederland. De Achterhoekse wijnbouwers delen hun deskundigheid die ze de afgelopen jaren door studie en werk hebben opgedaan.

Vorig jaar is gebleken dat er bij een brede doelgroep belangstelling is voor de teelt van druiven en het wijnbereidingsproces op Nederlandse bodem. Deze keer is er gekozen is voor een vernieuwde opzet; de leergang verloopt parallel aan het groei-bloei-oogstseizoen van de druiventeelt. De cursisten kunnen op deze wijze kennis met de praktische aspecten van de wijnbouwcyclus.

Op locatie van wijnbouwers
De lessen vinden plaats op verschillende wijndomeinen in de Achterhoek. Door de gekozen seizoensgebonden aanpak zal er voldoende aandacht en tijd zijn voor het uitvoeren van praktische vaardigheden. De afsluitende wijnproeverijen zullen ook dit jaar weer als vast programmadeel op de zaterdagen worden opgenomen. In het najaar zal de kelder van de Achterhoekse Wijncoöperatie worden bezocht.

Ervaren wijnboeren van de coöperatie geven les. In de loop der jaren hebben deze wijnboeren van het eerste uur veel kennis opgedaan. Sommige wijngaardeniers hebben inmiddels internationale cursussen gevolgd bij bekende domeinen in Europa en daarbuiten. Daarnaast worden gerenommeerde gastdocenten verwelkomd die verbonden zijn aan de coöperatie. Zij bieden bijzondere expertise op het gebied van de internationaal wijnhandel, ‘branding’ en biologische druiventeelt.

Kosten
De kosten voor de cursus bedragen € 485,- per persoon. In deze prijs zijn koffie, thee, lunch, literatuur, lessen en proeverijen inbegrepen. Het maximum aantal deelnemers is 16 personen.

Bron:Graafschap College