De wijnklimaat kast: tips voor het bewaren van wijn

De wijnklimaat kast: tips voor het bewaren van wijn

Een wijnklimaatkast wordt aangeschaft om het ideale klimaat te creëren waarin wijn bewaard dient te worden. Het welzijn van uw wijn is namelijk van essentieel belang als het gaat om de aroma en smaak. De echte wijnliefhebber probeert de smaak van een wijn dan ook zo goed mogelijk te conserveren.  Een wijnklimaatkast behoudt de kwaliteit van de wijn  omdat het een constante temperatuur heeft waarin de wijn bewaard kan worden. Zo kunt u de wijn in het comfort van uw eigen huis rijpen of klaar om te serveren bewaren voor het juiste moment.


WijnklimaatkastHoe kan ik wijn het beste rijpen?

Voor een goede rijping van wijn wordt er een temperatuur aangeraden van 10 tot 14 °C. Eventuele temperatuurschommelingen kunnen echter funest zijn voor de kwaliteit van de wijn, vandaar dat een wijnklimaatkast het ideale klimaat biedt. In een kelder of garage kan het in de winter nog wel eens erg koud worden, dus het is verstandig om te letten op de omgevingstemperatuur. In deze situaties is het verstandig om een wijnklimaatkast te gebruiken. Wanneer de omgevingstemperatuur rond het vriespunt daalt, dan is een winterfunctie van essentieel belang. Deze schakelt namelijk een elektrische verwarming in, zodat de wijn in uw wijnklimaatkast beschermd wordt tegen de kou.

Waar dienen de temperatuurzones van een wijnklimaatkast voor?
De wijnklimaatkast is verkrijgbaar in twee verschillende varianten als het op temperatuur aankomt. U kunt namelijk voor één of meerdere temperatuurzone kiezen. De vraag die hier centraal staat is: wilt u één soort wijn bewaren, of heeft u verschillende soorten wijn die gekoeld moeten worden in de wijnklimaatkast? In het geval dat u alleen witte wijn nuttigt, zal een wijnkoelkast met slechts een temperatuurzone voldoen. Deze wordt namelijk geserveerd tussen de 7 en 12 °C. WijnkoelingVoor rode wijnen geldt echter een temperatuur van 14 tot 18 °C, wat betekent dat deze twee wijnen niet in een gezamenlijke temperatuurzone bewaard dienen te worden.

Het belang van de luchtkwaliteit in uw wijnklimaatkast
De luchtcirculatie van een wijnklimaatkast is van essentieel belang, omdat deze ervoor zorgt dat de koude lucht goed door de ruimte verspreid wordt. De meer exclusieve wijnklimaatkasten zijn dan ook voorzien van een ventilatiesysteem dat voor een goede verspreiding van de lucht zorgt. Als het u echter puur om de rijping van de wijn gaat, dan wordt een wijnbewaarkast aangeraden. Deze hebben een compressor met een additionele koolstoffilter, die speciaal gemaakt is om de lucht vers te houden en onaangename geuren te verwijderen.

U kunt dus aan de hand van het soort wijn bepalen welke wijnkoelkast u nodig heeft. Op deze manier wordt de kwaliteit van de wijn optimaal bewaakt op het gebied van temperatuur, luchtverspreiding en luchtkwaliteit.