De witte wijnen rond het Gardameer

Het gebied rond het Gardameer zorgt al eeuwen voor een paar van de beste wijnen van Italië. Er komen veel rode wijnen uit deze streek, waardoor de witte wijnen uit de buurt van Garda nog wel eens vergeten worden. We maken een kleine reis langs de wijngaarden rond het Gardameer waar witte druiven worden geproduceerd.

Torri del Benaco

luganaBij het plaatsje Torri del Benaco  is een gedeelte van de Lugana DOC te vinden. Dit wijngebied ligt aan de oostkant van het Gardameer. Hier staan onder andere trebbiano druiven. Deze druif heeft van zichzelf een zure smaak. De wijnen smaken wat zoeter doordat ze hier vaak chardonnay en andere druivensoorten toevoegen aan de wijn. Een wijn is pas een echte witte Lugana wijn wanneer hij voor minsten 90% van trebbiano druiven is gemaakt. Je kunt hem herkennen aan de licht zure afdronk.

itlaie wijnrankenBardolino
Bardolino staat bekend om zijn rijke rode wijnen, maar hier groeien ook de garganega en chardonay druiven voor de witte wijn. In de streek rond Bardolino zijn bij opgravingen gefossiliseerde druivenpitten gevonden. Hier wordt dus vermoedelijk als sinds de prehistorie wijn gemaakt en dat proef je terug in de rijke wijnen. De Pinot Grigio delle Venezie is een volle witte wijn van de wijnboeren uit Bardolino.  Al meer dan 40 jaar ervaring met het produceren van wijn en dat proef je terug in ieder glas.

Custoza 
De witte wijnen die in de regio van Custoza worden gemaakt, zijn fris van smaak. Deze wijnen worden gemaakt van onder andere Chardonnay, Garganega en Cortese druiven. Dit gebied heeft een vrij constante temperatuur, weinig last van regen en een droge wind. Hierdoor krijgen de druiven alle tijd om te rijpen waardoor ze goed op smaak komen. De wijnen uit Custoza hebben vaak een wat hoger alcohol percentage doordat de druiven meer suikers ontwikkelen.

Met dank aan gastschrijver: het Gardameer