Découvertes en Vallée du Rhône

RhoneRhône
Vallée du Rhône, het 200 kilometer lange gebied tussen Vienne en, nou ja, laten we maar zeggen, de zee – de Middellandse zee! Als een fles met een bolle buik ligt het gebied uitgestrekt van noord naar zuid. Twee delen – twee gedachtes – één rivier: de Rhône. Côtes du Rhône, een gemeenschappelijke naam die de boeren verbindt, bij elkaar houdt. Sinds 1937 een eigen appellatie.

Had het gebied halverwege de 20ste eeuw amper 16.000 ha wijngaard, heeft het er nu toch ruim 75.000. In de vallei kiezen veel wijnboeren (bijna 70%) er voor om aangesloten te zijn bij een coöperatie, de overgrote meerderheid dus.

Langs de oevers van de gemeenschappelijke rivier ziet het er zeker niet overal gelijk uit. Waar het noorden – Côtes du Rhône Septentrionales – steile hellingen kent, met veel graniet, daar is het in het zuiden glooiend met vooral veel klei en zandsteen. Men noemt dit gebied het Côtes du Rhône Meridionales.

VacqueyrasDruivenrassen
Ook de druivenrassen verschillen aanzienlijk. De syrah is duidelijk de baas, (de enige bovendien) in het noorden. Men maakt hier superieure krachtige rode wijn van. Nu wordt er ook witte wijn gemaakt en daarvoor gebruikt men in het noordelijke noorden de viognier. Wereldberoemd zijn hiermee de Condrieu (37ha) en Chateau Grillet (3,8ha) geworden.

Maar wat meer naar het zuiden verbouwen ze ook marsanne, rousanne. Druiven die je in de zuidelijke Rhone ook voor wit aan zult treffen, naast grenache blanc, bourboulenc en clairette.

Wijnen
We kennen de Rhône natuurlijk ook van de kruidige, krachtige rosé uit Tavel en Lirac niet te vergeten. Ze horen tot de beste van Frankrijk. Aan de andere kant van de oever, tegenover Lirac en Tavel ligt het misschien nog beroemdere Châteauneuf-du-pape. Rolkeien in de wijngaarden rond de plaats waar eens het nieuwe paleis van de paus zou komen. Niet alleen sporen van de paus in de ruïne, maar tevens dragen de flessen uit dit gebied de tekenen van de paus. In het relief van de flessen van Chateauneuf-du-pape staan twee gekruiste sleutels, die aan de apostel Petrus toebehoren. De nieuwe flessen voor de producenten uit de Chateauneuf die zelf wijn bottelen zullen echter de pauselijke mijter gaan dragen. La Mitrale. BOUTEILLE-ZOOM-MITRE

Voor InterRhône zakte Ingrid Larmoyeur vorige maand  enkele dagen af naar deze zuidelijke regio in Frankrijk.

Ze schreef er maar liefst twee uitstekende blogs over:

“De ‘Découvertes en Vallée du Rhône’ … welke wijnliefhebber wil er niet eens naartoe!? Afgelopen week was Vinissima samen met wijndocenten uit Frankrijk, Duitsland, Ierland en Engeland te gast in de Rhône. Speciaal voor deze groep wijndocenten (we kregen een mooie badge met “professeur du sommelier” opgespeld!) had Inter-Rhône een uitgebreid ‘Rhône Découvertes Seminar’ georganiseerd met proeverijen, masterclasses en bezoeken aan wijngaarden en wijnproducenten. Tussendoor kregen we aangename lunches en diners waar diverse wijnproducenten toelichting gaven op hun wijnstreek en hun wijnen. Ik was de enige vertegenwoordiger uit Nederland. Een verslag van een mooi, intensief en leerzaamtripje.”
pijlAlles lezen over haar avontuur? De Rhône door de ogen van Vinissima.