Die Ahr …. am Fluss entlang 1

Die Ahr …. am Fluss entlang 1

AhrAhr, een wijngebied om de hoek!

“De Ahr is een rivier in Duitsland. De bron bevindt zich in de bergen van de Eifel op ongeveer 520 meter boven zeeniveau in Blankenheim. Hier ontspringt de rivier in de kelder van een halfhouten huis in de nabijheid van het kasteel van Blankenheim.” Tot zover Wikipedia 🙂

Op reis

Ieder jaar, ten minsten twee maal rollen wij over de autobahn (61) richting Altenahr, Mayschoss, Dernau, Marienthal, Walporzheim, Ahrweiler, Bad Neuenahr, Heppingen, Lohrsdorf, Bad Bodensdorf en Sinzig. Da! De ‘Weinstrasse’ van de Ahrwijnstreek. Net ten zuiden van Bonn. Voor ons – hartje Nederland – een kleine drie uur rijden. Probleemloos dus. Je kunt het zelfs indien gewenst in een dag doen.  Maar, wij maken er natuurlijk altijd graag een paar prettige wijndagen van.

AHr

Paar daagjes

Ga je voor het eerst deze richting op en slechts enkele dagen de tijd? Pak dan het stuk van de Ahr tussen Altenahr en Bad Neuenahr. Dit overkoepelt Mayschoss, Dernau, Marienthal, Walporzheim ,Ahrweiler en Bachem. Je kunt alles te voet doen en wordt het je teveel, dan pak je het treintje dat vrijwel elk stadje – dorpje aandoet. Zorg voor goede wandelschoenen, ik draag altijd mijn Meindltjes, inmiddels al 20 jaar oud, maar onverwoestbaar. Er zitten leuke klimmetjes tussen, bovendien is de ondergrond natuurlijk niet overal glad ge-asfalteerd. Er zijn plaatsen te vinden met een hoogte van meer dan 400 meter.

Overnachten

Uiteraard wil je leuk overnachten, ergens waar het gezellig is, waar een fijn bed staat en een echt Duits ontbijt geserveerd wordt. Welaan er zijn zoveel mogelijkheden hier. Van Gasthof tot mondain hotel, maar wat is leuker dan bij de wijnboer zelf?

Ahr Am Schwarzen Kreus

In Mayschoss kun je overnachten bij het Jägerstübchen. Nee,niet overdadig luxueus, maar dat hoeft voor ons helemaal niet. Het is een typisch Duits hotelletje aan de oever van de Ahr die hier wel op zijn smalst is 🙂 . Het zicht op de wijngaarden. Houd je van hardlopen, dan kun je zo vanuit het hotel de natuur in rennen. Misschien ben je een fietser, ook dan is dit een prima uitgangspunt. Bizarre rotspartijen, kronkelende valleien en idyllische wijndorpen en de kleine dorpjes tussen Altenahr en Bad Neuenahr zijn een magnifiek parcours. In Mayschoss vind je bovendien het oudste ‘Winzergenossenschaft’ van het Anbaugebiet Ahr, wat zeg ik, van de hele wereld!

In Altenahr vind je een hotelletje in het centrum van het dorp. Hotel zum Schwarzen Kreuz. Het is een van de oudste hotels in dit dorp. En je vindt hier nog een echt oude ‘gelagkamer’. Nee, niets protserigs aan. Puur oud Duits. Gemütlich, zoals hier gezegd wordt. Maar ook hier geldt, wil je de luxe van de 5* hotellerie niet missen, dan heb je hier niets te zoeken, Dan kun je misschien wat verder op naar Bad Neuenahr, Hier vind je in het centrum van de stad het Steigenberger Kurhotel. Ook hier hebben we al eens overnacht. Niets mis mee. Maar groot! Met ruim 200 kamers, diverse suites, congreszalen en een wellness gebied! Wandel- en fietsvriendelijk. Het hotel stamt uit de 19de eeuw en is aan het einde van de vorige eeuw geheel gerenoveerd. Als uitgangspunt voor een Ahruitstapje is dit absoluut centraal en leuk in het gezellige Bad Neuenahr gelegen.

Tussen de wijngaarden

Overnachten tussen de stokken kan natuurlijk en geeft een extra dimensie aan het verblijf. Bijvoorbeeld bij Weingut Kreuzberg in Dernau. Een kleinschalig pension waar je heerlijk kunt genieten van de Duitse gastvrijheid.  Een andere aanrader is Weingut Sonnenberg. Een van de jongere wijnbedrijven in deze wijnstreek, maar zeker een aanrader! Een Jugendstill villa op loopafstand van Bad Neuenahr.

Wijnbouw

Wijnbouw langs de Ahr betekent rode wijn! Maar niet uitsluitend. Wel is het zo dat ± 80% van de wijnstokken blauwe druiven dragen. Met name de Spätburgunder staat hier vol aangeplant. Het is de koning van de Ahr. Ook zde Frühburgunder is een van de specialiteiten. Simpelweg zo genoemd omdat hij zo’n twee weken eerder rijpt dan broer Spät. De kruising Dornfelder (Helfensteiner x Heroldrebe) geeft een vol gekleurde krachtige wijn geurend naar bosbessen, de Blaue Portugieser is in tegenstelling tot de complexe Spätburgunders, gewoon lekker makkelijk. Als laatste bekende druif in dit gebied geldt de Domina, een kruising van Spätburgunder en Portugieser. Een zogenaamde ‘Neuzüchtung’.

AhrSportief en informatief

Deze druiven aantreffen in volle glorie kun je zelf bewonderen als je de Rotweinwanderweg afloopt. Dwars door de wijngaarden met steile hellingen en terrassen. Het is een met recht een informatief pad. Om de zoveel meter vind je borden met aanwijzingen en uitleg over de wijngaard waar je bent, over de druiven die verbouwd worden. De Rotweinwanderweg loopt van Bad Bodendorf (vlak bij de uitmonding in de Rijn) tot aan Altenahr.

Wordt vervolgd 🙂