Wijnspinsels: Discriminatie in de wijngaard

Wijnspinsels: Discriminatie in de wijngaard

Discriminatie in de wijngaard!

Discriminatie is van alle tijden. Van rassen tot leeftijd, van geslacht tot liefde.
“In het piepkleine Aziatische oliestaatje Brunei, op Borneo, dreigt vanaf volgende week de doodstraf voor homo’s. In het land treedt volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty op 3 april nieuwe, strenge islamitische wetgeving in werking. Daarmee kunnen mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht gestenigd worden.” Bron NOS.nl 28-03-2019

Discriminatie van druivenrassen

Discriminatie is het maken van verboden onderscheid. En, gebeurt dat dan ook in de wijnbouw?
“De Johanniter is een nieuwe kruising die voor 25% uit Vitis labrusca bestaat. Het is dan ook zonder enige discussie een hybride die niet in kwaliteitswijn thuis hoort.” Bron www.geurtvanrennes.com/hetgrotebedrog   Nou, ja dus.

Kwaliteitswijn

Okay, dus de wijn van het Betuws Wijndomein die ik hier in mijn glas heb, zou geen kwaliteitswijn zijn! Want immers, de wijn is gemaakt van de hybriden johanniter, solaris en souvignir gris. De wijn van het Hof van Twente, hmm die zo lekker bij de gebakken Forel smaakte, geen kwaliteitswijn dus, deze Johanniter uit Twente. De wijn is gemaakt van 90% johanniter, 5% solaris en 5% riesèl. Zorgvuldig geoogste druiven, die deels een malolactische gisting hebben ondergaan. Oh oh en die bruis uit Friesland dan! Volgende week neemt Charlie die voor mij mee. Deze mousserende kwaliteitswijn gemaakt van de johanniter en souvignier gris volgens de Methode traditionelle schijnt geweldig te zijn! En dat dan geen kwaliteit te noemen?

Noordenwind in Wells

Politiek

Kortom, wat maken we er toch weer een rommeltje van! Ik kan het niet laten, mijn gedachten worden zomaar richting de politiek getrokken! Daar waar de Griekse god van de Noordenwind, Boreas ten tonele gebracht wordt, zou ik Dyonisos in kunnen zetten. De Griekse god van wijn en vreugde! In dit geval niet om aan te geven dat wij recht hebben op onze noordelijke landen, welnee wat een onzin. Voor het zelfde geld zaten we nu langs de weg in Mozambique te wachten op de cholera! Woonden we in Christchurch op het moment van aanslag daar! Of tilden we in Mexico onze kinderen over het hek. Nee, Dyonisos zou ik inzetten ten faveure van alle wijndruiven, blauw, wit, rood en hybride!

Doeslief

Met andere woorden! Tel je zegeningen is niet zo’n rare uitdrukking! Doeslief!
Waar wij geen recht hebben op onze geboorteplaats, heeft de wijnbouwer wel recht om druiven te gebruiken waarvan bewezen is dat ze fijne, sappige, frisse, strakke of ronde kwaliteitswijnen kunnen maken! Waar komt toch die rancune vandaan? Waarom kijken we niet alleen simpelweg naar het resultaat? Want eerlijk is eerlijk! De wijnen van de Betuwe, uit Twente, uit Zeeland, uit Friesland, Brabant en Limburg ze zijn serieus verdomde lekker!  Zowel puur als in combinatie met een gerecht.

Soest, 28 maart 2019