Dit is de wijn…. Zie hier zijn gerecht

Meursault ‘Les Tillets’  2007 van Vincent Girardin

Kalfshaas met sinaasappel en gedroogde abrikozen

 IMG_1588

Meursault, het dorp in Côte de Beaune met een aantal van de beste wijngaarden ter wereld. De wijnen zijn zacht, boterig, notig, abrikozig … en de mooiste wijngaarden zijn hier Perrières, Genevrières en Charmes. Maar ook bekend, beroemd en waar je hebberig van wordt zijn de wijngaarden zoals Narvaux (met o.a. de Nederlandse wijnmaker Karel de Graaf) en Tillets. Veel anderen zijn ook niet zo beroerd 🙂

Een van de beste wijnmakers is hier Vincent Girardin. Een kleine, moderne teler zegt Hugh Johnson. En vindt hem belangrijk genoeg om te vermelden in zijn wijngids 2012.  De Meursault ‘Les Tillets’ die Girardin maakt, heeft een elegante geur, vol, met aroma’s van nectarine, van ananas, abrikozen. Als je hem proeft is hij vol, sappig en een beetje ‘boterig’!

Deze wijn drink je bij risotto, romige Sint Jakobsschelpen, gevogelte, visjes met een beurre blanc saus of bij kalfsvlees …  Kalfshaas met sinaasappel en gedroogde abrikoos

= voor vier personen

= 600 gram kalfshaas aan een stuk

= 1/2 dl caramel (van 50 gram suiker en water)

= sap van een citroen

= 1 liter jus de veau

= 100 gram boter

= een handvol gedroogde abrikozen en julienne (kleine reepjes)

Bak het vlees in hete boter aan alle kanten goed bruin. Laat het in een kleine 10 minuten in de oven op 200ºC gaar worden. Of gebruik een digitale vleesthermometer :).
Blus het braadvocht met het sap van twee sinaasappelen,  doe dit vocht bij de jus de veau en voeg hier de caramel, het citroensap en de gehakte abrikozen bij.
Laat het lekker inkoken tot ongeveer 2 dl. Daarna de saus monteren met boter  (Klop er ijskoude kleine blokjes boter doorheen!).

De kalfshaas trancheren in 8 plakjes en dresseren in een spiegeltje – ja ja lekker zo 2000, maar dat maakt niet uit saus.

Joie de Vivre!

==============================================================================
IMG_3902Iedere zaterdag zet Smaak van Wijn in de rubriek  “Dit is de wijn …. Zie hier zijn gerecht” een exclusieve wijn met een bijpassend gerecht! De wijnen komen uit de hele wereld en zitten weliswaar in het hogere prijssegment, maar zijn bijzonder de moeite waard! De recepten zijn  wat ‘pittig’ maar daardoor ook spannender! De wijnen zijn in Nederland verkrijgbaar.