Doe maar Munster met Gewürz traminer

Doe maar Munster met Gewürz traminer

Uit het druivenkabinet: Gewürztraminer

vegafoto hesterMarkt
Ik haal mijn kazen graag op de markt. Boerenkaas! Bij de kaasboer op zijn klompen en in de zomer daar boven een korte broek. Een grappig gezicht.

Kaas
Kaas en wijn. Men heeft nogal eens wat ouderwetse ideeën over dit product! Vervalt graag in het gebaande, veelal uitgesleten pad van rode wijn of port. Het kan zo anders!
Een kleine kaasles helpt misschien wel. Nu is hier in Nederland niemand beter in kaas dan Betty Koster van l’Amuse, een ware Kaaskoningin. Ik snuffelde rond op haar site en stuiterde direct al op een leuk vegetarisch kaasgerecht. “Gepofte bietjes met burrata!”

(Burrata is een verse kaas van mozzarella en room gemaakt.)

IMG_2220Verschillende kaassoorten vragen om verschillende partners. Het is niet meer van deze tijd om nog een kaasplankje te serveren als gang in het menu en daar dan vervolgens vijf soorten kaas op te leggen.

“Ja, als u even met de klok meekijkt, dan beginnen we op kwart voor twaalf met een frisse Crottin de Chavignol, vervolgens een mooi stukje Comté, ja koemelk inderdaad, daarnaast een lekker stukje uitgelopen Chaume, een fijn partje Manchego en we eindigen met een pittige Roquefort!  Echt heerlijk in combinatie met uw restje Beaujolais uit Fleurie!” (:

Smaak
Kaas en wijn zijn fantastische partners, maar hebben wel stevige voorkeuren! Als je kaas en wijn gaat combineren moet je uitgaan van het smaakprofiel van beide producten. Veel wijnen hebben moeite met het hoge smaakgehalte van kaas. Ze komen er eenvoudig weg niet doorheen. Dus stap af van de port, laat staan dat staartje rode wijn dat nog in de fles zit! Doe het niet! Houd vast aan de gedachte dat dat echt niet kan! Je eet toch ook geen biefstuk bij je bordje brinta of een beschuit met suiker bij je glas Barolo?

Gewürztraminer
Een simpele maar uitstekende wijn-kaas combinatie is de munsterkaas met een wijn gemaakt van gewürztraminer uit de Alsace.  Gewürztraminer, een van de vier edele druiven in de Alsace. De andere zijn pinot gris, riesling, muscat. Als ze in de classificatie van Grand Cru vallen, dan komen ze van één vvan de  51 Grand Cru wijngaarden die verspreid door de Alsace liggen. Maar het kan ook de gewone appellation Alsace zijn natuurlijk.

Tenuta Niedermayer Alto Adige Noord Italië GewurztraminerWine Grapes
Als altijd  even spieken wat ze in de druivenbijbel over deze druif zeggen: “One of the most headily and distinctively  aromatic varietals of all with strong lychee  flavours and high alcohol levels.” Men denkt dat de gewurztraminer, of zoals het in WG gespeld wordt: gewürztraminer een  aromatische mutatie van savagnin rose is. In Italië noemen ze de druif  ’traminer aromatico’.

Wie in dit geval ook genoemd kan worden buiten de Alsace is Paul Cluver in Zuid-Afrika die een frisse fijne wijn maakt van deze druiven. Het bijzondere aroma van de druif is niet alleen lychee, maar ook rozen, gember en sinaasappel komen voor  in het het zware aromatisch palet. Een probleem bij de de wijn kan een te veel aan restsuiker zijn. Dan wordt hij eerder vermoeiend dan woest aantrekkelijk. Vooral als de zuren het dan min of meer laten afweten.

IMG_2260Suggestie
Houd je niet van kaas, maar wel heel erg van ganzenlever? Dan kun je ook je hart op halen aan deze wijn 🙂

Wil je zelf eens proeven hoe dat nu wel of niet moet? Wijn en kaas. Kom dan op 18 december naar de Food&wine class over wijn en kazen! In de Eerste Soester Wijnschool.

Op de site van Allerhande vonden we een leuke borreltip! De vraag voor het zomerwijnspel is, welke kaas gebruiken ze hier voor de bitterballen? De eerste letter van het soort kaas kun je gebruiken voor het maken van de zomerzin! Lig je op schema voor de hoofdprijs van een gratis Basiscursus wijn dit najaar?