Doet u ook aan lutte raisonée…?

Door: Marja van Beek

Duurzaamheid, zonnepanelen, geen sulfiet wel sulfiet, zwaartekracht, Rudolf Steiner, lutte raisonée…. Zo maar wat termen die je moeiteloos kunt inzetten als je met de wijnboer door zijn gaard wandelt.  Hij zal er wat over zeggen, maar er het zijne van denken.

Dat kan zijn dat hij graag met de tractor door zijn wijngaard dendert, omdat hij de kostprijs als allerbelangrijkste ding ziet. Zijn wijngaarden zijn efficiënt aangelegd om zoveel mogelijk wijndruiven per ha te kunnen voortbrengen.
Chemische middelen worden gebruikt om  ziekten te bestrijden. De grond wordt verrijkt omdat  deze met de tractor langzaam aan toch samengedrukt wordt, waardoor de wortels steeds minder goed kunnen wortelen. Business voor deze Dagoberts! Niet alleen voor goedkope wijnen overigens, maar ook voor wijndistillaten als cognac worden wijngaarden zo ingericht.wijngaarden

Het kan ook zijn  dat hij of zij natuurlijk de wijngaard bewerkt volgens de leer van Rudolf Steiner. “Daarom kunnen antroposofen alleen mensen zijn die bepaalde vragen over het wezen van de mens en wereld even existentieel ervaren als zij honger en dorst ervaren!” schreef deze filosoof in zijn boek “kerngedachten over de antroposofie”.

Bodemvruchtbaarheid en versterking van de natuurlijke groei staan centraal in Steiner’s leer! Hoe groter de diversiteit van de gewassen is, maar ook van de dieren die gehouden worden, des te beter. Men gaat  er van uit dat alle hemellichamen, zowel de aarde als de maan, de zon en zelfs de sterren invloed uitoefenen op de groei van de gewassen. Voor en tijdens het verbouwen van de gewassen houdt men daarom rekening met invloeden vanuit de natuur en de kosmos op de landbouw. Een voorbeeld is de invloed van de maan, die zorgt voor eb en vloed en die volgens de biologisch-dynamische landbouw niet alleen aan de kust, maar ook met de waterhuishouding van een gewas wat doet.

Steeds meer wijnproducenten, waaronder Domaine de la Romanée-Conti (sinds 2008), schakelen over op biodynamische wijnbouw. Ook Zind Humbrecht  uit de Alsace gaat al jaren op zijn eigen wijze  met de druiven om en is 100 % biodynamisch. Velen anderen met hun.

Het kan zijn dat uw wijnboer meldt dat hij biologisch werkt, hij mag zelfs tegenwoordig zeggen dat hij biologische wijnen maakt. Wat doet hij dan tussen de druivenstokken? Hiervoor hebben we Vinoblesse geraadpleegd, en dit is het resultaat:
“Men streeft naar behoud en verbetering van de vruchtbaarheid en biologische activiteit op lange termijn; onderhoud en ontwikkeling van de biodiversiteit, behoud van genetische diversiteit; behoud van de kwaliteit van het water; vermijden van vervuiling. Het doel is zowel de kwaliteit van het leven als van het product te verbeteren. Gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen is verboden.”

Maar hij kan ook zeggen dat hij wil leven als god in Frankrijk, hoewel het in het volgende voorbeeld eigenlijk meer  om een  god in de Pfalz gaat!   Even voorstellen:  Herbert Heußler!  Weine aus gutem Grund!

Herbert is een tanige man. Gewend aan het buitenleven, aan het buiten aan het werk te zijn! Hij is  één van de laatste der paardenmensen!  Een uitstervend ras. Twee ha van zijn wijnakkers in Rhodt unter Rietburg bewerkt hij nog altijd met paard en ploeg! In uiterste concentratie kun je hem zien gaan, door de akkers, samen met zijn grote Schwarzwälder.  Het paard luistert nauw naar zijn baas, immers een fractie te veel naar rechts of naar links geploegd kan grote schade opleveren.

 “Rico knabbert am Spätburgunder. Auch der Maulkorb aus Draht kann ihn nicht daran hindern. Mit gemächlichem Schritt trottet er an den Reben entlang. Immer wieder schafft er es, einige der Blätter abzubeißen. “Rico, hörsch uff”, ruft Herbert Heußler in seinem pfälzischen Dialekt. Aufmerksam stellt der Wallach seine Ohren auf und unterbricht für einen Moment seine Mahlzeit. Dann frisst er weiter, Herbert Heußler muss lachen: “Das nennt man wohl Qualitätskontrolle.”  Bron: Zurück zu den Wurzelnpijl twee

Nou kijk, onze paardenkrachten brengen ons toch al naar Duitsland. Dus naast de Rheingau, de Mosel en de Ahr komt de Pfalz er best  nog bij!