Domaine de la Baume – van schuilplaats tot schatkist

Bill HardyEens was het  trots bezit van de familie Prat, daarna bloeide het op onder Australisch bewind en werd het meerdere keren tot beste wijnbedrijf van Frankrijk genomineerd. Met de vriendelijke Bill Hardy als commerciële man, Ashley Huntington als de wijnmaker. Het bedrijf groeide als nooit te voren aan het begin van deze eeuw. De geschiedenis van la Baume in een notendop.

In oktober 2003 werden Domaine de la Baume en de merknaam La Baume in zijn geheel aangekocht door Les Grands Chais de France (GCF) met het hoofdkantoor gevestigd in Petersbach in de Alsace. Les Grands Chais de France is in Frankrijk 5e bedrijf op het gebied van drank in het algemeen, is het de op twee na grootste wijnhandelaar van het land en de grootste Franse wijnexporteur.

SindIMG_1171s 2003  is er veel geïnvesteerd in het bedrijf. Onder andere is het wijnbouwareaal gegroeid naar 125 ha om de druiven merlot, syrah, cabernet sauvignon, chardonnay, viognier en sauvignon blanc een goed ‘huis’ te kunnen bieden. Het cement in de wijnkelders is vervangen door RVS, temperatuur gereguleerd! Er is een klimaatkelder gekomen waar maar liefst 500 barriques opgeslagen kunnen worden. Om zo eens wat te noemen.

De nieuwe wereld blijkt nog steeds een bron van inspiratie voor La Baume. Zo plukt men de druiven ‘s nachts, koel! Door het gebruik van inert gas kan er geen zuurstof in de tanks met wijn komen, canopymanagement is even gewoon als het eten met bestek.

Wijnmakers als Solange Dremière en Frédéric Glangetas houden zich passievol bezig met de wijnbereiding op La Baume. Frédéric maakte zijn eerste wijnen al in de vorige eeuw,  in Sauternes op het Premier Cru Classé domein Chateau La Tour Blanche. Na veel omzwervingen over de wereld, onder andere in Nieuw Zeeland en Australië kwam hij in 2001 bij La Baume terecht. Inmiddels is hij algemeen manager van het domein.

DoIMG_0976maine de la Baume ligt in een zee van wijngaarden in de streek rond Béziers. PaysD’OC wijngaarden getooid met druiven als de bijdehante picpoul, de carignan, cinsault, syrah, vermentino en marsanne. Zo maar een greep uit de maar liefst 56 verschillende rassen die er verbouwd worden in de Languedoc.

Domaine de la Baume ligt  vlak bij het antieke stadje Pézenas. Mocht je hier eens komen, wat beslist een aanrader is, dan moet je je laten vergezellen door een gids van het plaatselijk informatiebureau. Zeker de moeite waard, want de middeleeuwse huizen verbergen  oude geheimen.

SAM_3150De  wijnen van la Baume zijn ook in de Nederlandse winkels te vinden. Onder andere: La Baume les Maries Sauvignon Blanc, La Baume Elisabeth Viognier, Les Vignes de Madame Chardonnay en de IGP  schroefdopwijnen van dezelfde cépages. Geschikt voor het aperitief, maar ook voor kalfsvlees, kipfilet  en natuurlijk vis.!