Door het oog van de naald

Door het oog van de naald

Nee, we zijn niet zo van de persberichten, dus op Smaak van Wijn gebruiken we ze eigenlijk bijna nooit. Toch ja, ook bij ons bevestigt de uitzondering de regel door een interessant bericht van Coravin.

Burlington, Massachusetts, 29 juli 2013 – “Coravin, LLC kondigde vandaag de lancering van zijn Coravin ™ Wine Access System aan, een nieuwe technologie die gebruikers in staat stelt om wijnen te openen zonder de kurk er uit te trekken.”

Voor het eerst zullen wijnliefhebbers kunnen genieten van wijn per glas, zonder de hele fles leeg te moeten schenken. Coravin’s baanbrekende wijn technologie laat de kurk op zijn plaats, de bescherming van de wijn tegen oxidatie waardoor de wijn op natuurlijke wijze kan evolueren. Nu kunnen wijnliefhebbers genieten en blijven genieten van één en dezelfde fles tijdens langere periodes, of tijdens verschillende gelegenheden. Men zegt dat de wijn weken, maanden of zelfs nog langer goed gehouden kan worden zonder ook maar één druppel te verspillen. Je bent hier door niet meer persé aangewezen op bijvoorbeeld ‘demi bouteilles’ , maar je kunt zelfs diverse wijnen schenken, zonder dat de flessen leeg moeten.

“Coravin Wine Access Technology lost het eeuwenoude probleem op dat wijn oxideert na ontkurkt te zijn,” aldus President en CEO van Coravin, Nick Lazaris.
Ook  Robert Parker heeft zijn zegen aan dit innovatieve product gegeven.  Hij noemde de Coravin ” “the most transformational and exciting new product for wine lovers that has been developed or invented in the last 30-plus years.”

Zo werkt het systeem: Zodra je de kurk uit een fles wijn trekt, wordt de wijn blootgesteld aan lucht en begint het oxidatieproces. De Coravin Wine Access System laat de kurk op zijn plaats zitten.  Het systeem perst een dunne holle naald door de folie en de kurk en zet de fles onder druk met argon, een kleurloos edelgas in de lucht die we inademen. Wijnmakers gebruiken dit inert gas al  jaren. Het gas drukt de wijn in het glas zonder dat het zuurstof in de fles toelaat. Als de naald verwijderd wordt, herstelt het natuurproduct kurk vanzelf en de wijn kan blijven evolueren in de fles.  Wauw  isn’t it quite amazing?

[vimeo http://www.vimeo.com/71197577 w=400&h=300]

2 Reacties

  • Helène Posted 5 augustus 2013 16:57

    Vernuftig systeem maar zijn de kosten te overzien? Complimenten voor je site en alle info die ik met plezier lees. Kan ik jou ook vragen voor advies? Groet, Helène Schaap

  • dewijncoach Posted 5 augustus 2013 17:00

    Yes, advies zeker en graag. Maar we hebben geen ervaring met de Coravin 🙂 zou het graag willen testen! En het apparaat kost rond de 280 euro.

Reageren is niet mogelijk.