Dornfelder, fluwelen kracht

Dornfelder, fluwelen kracht

Onze wijnboer uit Rheinhessen, Hartmut Bernhard maakt wijnen van verschillende druivenrassen. Dat wij ze heerlijk vinden, is natuurlijk subjectief, maar we staan zeker niet alleen in deze mening! Vast opgenomen in ons assortiment is de Riesling blend met Silvaner, de Weissburgunder, de Grauburgunder, de Spätburgunder, de Gewürztraminer en de Dornfelder. Die laatste wil ik vandaag eens op een voetstuk zetten. Dat heeft de druif en zijn wijn zeker verdiend.

Het ras is inmiddels de meest populaire kruising in Duitsland. Rond 1956 gekweekt door August Herold, die zijn naam al had vergeven aan een van de ouders van het kindje dornfelder. Deze ouder heroldrebe, was niet zo’n spannende vrucht overigens, maar werd niettemin gekruist met de helfensteiner en zo ontstond de dornfelder.
Dit alles vond plaats in Weinsberg (Anbaugebiet Württemberg) waar een zekere Herr Dornfeld de plaatselijke wijnschool had gesticht. Zie daar de verklaring voor de naamgeving.

In het glas valt de wijn op door zijn donkere kleur. Daarnaast mooie zuren en de wijn kan naar keuze opgevoed worden op de barrique of op RVS. Het karakter is zacht fluwelig met kracht. Veelal een wat bloemige geur, kersen en bramen. Maar ook met meer structuur door barrique-opvoeding. Een dornfelder wijngaard is gemakkelijker te onderhouden dan één vol met spätburgunder. Hij is goed bestand tegen rot en en rijpt makkelijker dan andere Duitse druivenrassen. Opbrengst kan zo maar 120 hl per ha zijn. Niet iedere wijnboer oogst zoveel. Eerder minder om de kwaliteitslat zo hoog mogelijk te leggen.

Wijnbouwgebieden als de Pfalz en Rheinhessen doen goede zaken met deze druif! In beide streken staat inmiddels zo’n 3000 ha. Dat is dus het overgrote deel van het totaal van ±8200 ha. Wij zijn blij met de Dornfelder van Hartmut en Petra. Wijn met een volle smaak en een lange afdronk. Kan een runderrollade met gemak weerstaan! Op dit moment is de voorraad grotendeels weggesmolten, maar zonder tegenbericht komt er volgende maand weer heel veel Duitse wijn bij 🙂