Druiven als grüner veltliner en riesling moet je koesteren

499px-Weinflaschenbanderole_Österreich Op het vijfde Veltliner Symposium in Poysdorf aan het begin van deze maand bracht menig wijnmaker en wijnboer op de been, met gevolg dat de opkomst extreem groot was. Poysdorf is een stadje net ten noorden van Wenen.

Eer aandoend aan de naamdrager van het symposium stond de druif Grüner Veltliner in de spotlights van de vele deskundige sprekers die hier aantraden! In “der Winzer” is hier onder andere over te lezen.

Meest bijzondere spreker misschien Laurenz Moser die zijn project “Laurenz V” presenteerde! De kern van het project is de GV zelf, waarvan de stuwgroep gevormd wordt door Moser, Dieter Hübler en Franz Schweiger. Oostenrijk moet zijn leidende rol behouden waar het om de GV gaat, vinden zij. Deze druif heeft de laatste jaren te veel te lijden gehad van de opstomende trend rode wijn te gaan maken! 20.000 ha aan wijngaard  in 1980 is teruggebracht naar 13.500 op dit moment! Het zou verboden moeten worden!

Tegelijkertijd is deze druif enorm aan het uitgroeien in ‘nieuwewereldlanden’ zoals de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland!

“Fokus Grüner Veltliner
Laurenz Moser präsentierte sein Projekt „Laurenz V.“, das er gemeinsam mit Dieter Hübler und Franz Schweiger 2005 ins Leben gerufen hat. Das Projekt hat das Ziel, Grünen Veltliner als Weltweißweinsorte zu etablieren. Laurenz V. wird in 45 Länder exportiert, wobei der Hauptmarkt in China liegt. Für Moser ist die starke Assoziation zwischen Grünem Veltliner und Österreich wichtig. Er weist darauf hin, dass die Produktion von Grünem Veltliner in anderen Ländern zunimmt und Österreich aufpassen muss, dass es seine Vormachtstellung auf diesem Gebiet nicht verliert. Er drängt darauf, Grünen Veltliner auszupflanzen und dadurch langfristig die Führungsrolle Österreichs zu halten.”  Aldus Victoria Neubauer in der Winzer!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=13Jft68t6SE]