Bodem, druiven en DNA

Bodem, druiven en DNA
bodem Weingut Bernhard

Leembodem

Druiven en bodem

De ideale bodem is die, met een dunne bovengrond en een goed waterdoorlaatbare bodem. Druiven houden niet van water in de laarzen, dus een goede afwatering is heel belangrijk. Daarnaast weten we dat de warmtehuishouding in orde moet zijn! Grind en zandbodems bijvoorbeeld. Een wat koudere bodem is een kleibodem.

Ook kan je niet om de minerale voedingsstoffen als stikstof, kalium, fosfaat, magnesium, calcium en ijzer, om er maar eens enkele te noemen, heen. De pH van de bodem speelt ook mee in het geheel. Dat is de ene kant, maar hoe weet je nu welk druivenras het goed doet op een bepaalde bodemsoort? En vergeet niet, wat is de invloed van de rootstock? De druivenplant immers wordt over het algemeen via een ‘onderstok’ in de bodem gepoot. Niet te vergeten aspect in dit geheel van groei en bloei is bovendien het klimaat!

wildseizoenSlowFood

De beste rijping van een wijndruif kun je vergelijken met ‘SlowFood’! De keukentechnische tegenhanger van fastfood. Kortom, hoe rustiger en gelijkmatiger de druif de kans heeft te rijpen, des te beter zal het eindresultaat zijn. Ofschoon de oogst in 2017 mager is, onderhevig aan allerlei negatieve oorzaken, zal de kwaliteit niettemin in menig wijngaard op niveau blijven.

Geologie

Hoe onze aarde tot stand gekomen is, hoe de diverse periodes in de miljoenen jaren verlopen zijn, met welk resultaat voor de bodem van nu, dat vereist een uitgebreide studie geologie. Machtig interessant, voor onze druif-bodem relatie vraagstuk wellicht enkele stappen te ver. Voor nu slaan we die stap over, beperken wat dat betreft de kennis en gaan over tot reeds vastbestaande bodem-druivenras relaties. Madelin Puckette (WineFolly) gaf hier in 2014 aandacht aan en noteerde het volgende:

  1. Sandy Soils

wijnnieuwsElegant wines with high aromatics, pale color and low tannin

  1. Clay Soils

Muscular wines with high extract and color

  1. Silt Soils

Smooth and round wines with slightly less acidity

  1. Loam Soils

Loam is too fertile unless it’s blended.

bodem languedocDit is al een stap in de goede richting. Maar waarom riesling nu een andere bodem prefereert dan cabernet sauvignon, dat antwooord krijgen we hier niet helemaal.  Ook in het volgende artikel op ‘Winegeeks’ komt de oplossing niet boven water. Hierin worden wel 10 bodemlocaties uit de hele wijnwereld met bijbehorende wijnen op een rij gezet! Lees hier verder….

“Successful crops rely on the viticulturist’s knowledge of geology, pedology and edaphology to match specific varieties to the soils in which they grow best.” Dat claimt het volgende artikel. Daarin leren we dan eindelijk matches tussen bodemsoorten en druivenrassen kennen. Deze uitgebreide beschouwing vind je hier: Soil Types an Wine Grapes!

Druiven DNA

Druivenrassen en bodem. Ongetwijfeld speelt het druiven DNA een grote rol in de bepaling op welke locatie, in welke bodem zij het beste tot hun recht komen. Relevante zaken als groeikracht van de druif, dikte van de schil, vorstresistentie, gevoeligheden voor ziektes en schimmels, vroege of late rijping, opbrengstvermogen en andere eigenschappen zijn van groot belang bij het kiezen van de druif op de gewenste bodemlocatie. Kortom, weer een gegeven dat duidelijk maakt dat het mysterie van goede wijn, vele malen groter is dan we ooit zou kunnen bedenken! Wordt vervolgd 🙂

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren