Druiven en Droesem

Jarenlang staat Griekenland in de schaduw van de populaire wijnlanden zoals Italië, Frankrijk en Spanje. Oostenrijkse wijnen worden meer verkocht dan het Griekse sap. Duitsland wordt vaker aangedaan dan de wijngaarden op het vaste land of de eilanden van Greece!

Het intrigeerde Frederiek Lommen zeer. Deze journalist met een passie voor Griekenland en de wijnen, vertoeft klaarblijkelijk veel in Griekenland. Getuige haar Grieks getinte Facebook.  Ze heeft en onderhoudt daarnaast ook de website “Het andere Griekenland”!  Een indrukwekkend visualisatie van het huidige Griekenland! Niet alleen de mooie plaatjes van de sneeuwwitte huizen tegen een azuurblauwe lucht, maar ook de genadeloze crisis, de armoede: “Ik schreef over de dorpen op het vasteland waar nooit een toerist komt, over de woeste gebergtes die meer dan 2000 meter hoog zijn, over de nomadische Vlachen en Sarakatsani die ieder voorjaar met hun kuddes de bergen in trekken en over de fantastische wijnen die sommige Griekse wijnhuizen produceren.
Niet alleen de mooie aspecten van ‘het andere Griekenland’ kwamen aan bod. Ik verdiepte me ook in de vernietigende branden die het land ieder land teisteren, de toestroom van illegale immigranten, de gigantische milieuverontreiniging en de situatie van de Roma.”

Uit haar laatste blog: Tussen de felgekleurde anarchistische leuzen en tekens hangt een plaquette ter nagedachtenis van de scholier. Bij een boompje is een gedenksteen gemetseld. Tegen de muur is ook een nieuw, illegaal straatnaambordje aangebracht; de straat draagt nu de naam van Alexandros.”  Over het zoveelste kind dat stierf als volwassene, maar de wereld nooit als volwassene in zou gaan.

Haar boek ‘Druiven en Droesem’ verhaalt van haar reis langs Griekse wijngaarden. Het boek is beslist geen slaperige opsommende wijngids of wijnalmanak geworden! Het is de geschiedenis van Griekenland, de cultuur en het landschap op een plezierige manier vervlochten in die van de Griekse wijn.

Je ziet voor je ogen hoe ze op bezoek gaat bij Gerovassilíou. Deze belangrijke speler in de Griekse wijnwereld wordt gezien als één van de grondleggers van de Griekse kwaliteitswijnen. Na zijn studie aan de universiteit van Thessaloniki vertrok hij naar Bordeaux. Hier studeerde hij vinologie onder Emile Peynaud! Hij wordt de de her-ontdekker van de Malgousiá genoemd. Een witte druif van de zuidkust van het vaste land van Griekenland. De naam van Gerovassilíou wordt zelfs genoemd ‘met dank aan’ in Wine Grapes.

Dat ze het over druivensoorten heeft, dat moet je maar op de koop toenemen 🙂
Voor de wijnliefhebber is het een hele fijne start als je je wilt gaan verdiepen in eens iets anders dan altijd maar die chardonnay’s en pinots! Smaak van Wijn raadt het aan! Studio Smaak van Wijn heeft diverse Griekse pareltjes in de wijnkast liggen. Op dit moment een rode en twee witte! Mmmmm!