Blattner, druiven met signature

Blattner, druiven met signature

Uit het archief!

Valentin Blattner “Man muss nach Säure lesen, nicht nach Öchsle!”

Valentin Blattner is een Zwitserse geneticus die zich bezig houdt met de studie van de druif.  En wijnbouwer en wijnmaker in de Jura. Blattner heeft al veel belangrijk onderzoek gedaan naar onder andere ziekteresistentie van wijndruiven.
Zo ontstond de cabernet blanc in zijn ‘nurserey’ in Soyhières – Jura – zoals veel anderen! Cabernet Jura bijvoorbeeld, een medium vroeg rijpend ras met grote losse trossen. Resistent tegen ziekten, goed tegen meeldauw opgewassen. Bouwer van de naar rozen en blauwe bessen ruikende donker getinte wijn.

Inmiddels is er een hele ‘Blattner druivengeneratie’ op de wereld.  Druiven als de cabernet libre, cabernet foch, de cabertin, de pinotin, zijn van zijn hand. Petite Milo en Epicure zijn rassen die in Canada in gebruik zijn genomen.

Blattner kwam op 17-jarige leeftijd in aanraking met de wijnbouw, tijdens een talenstudie Frans in in het Franstalige deel van het land. In 1991 legde hij zijn eerste wijngaard aan in Soyhières – Jura.

In dit kanton Jura stond creativiteit in de wijnbouw ver boven ‘regeltjes’! De wijnboeren mochten doen en laten wat ze dachten dat goed was binnen hun microklimaat. Op zoek gaan naar de best passende rassen voor hun gebied.  Zo ook Blattner.  Aangezien spuiten voor hem een no go betekende en hij bovendien zo natuurgetrouw mogelijk wilde werken begon hij een ware kruisingtocht. Op die manier zijn er in de loop der jaren een scala aan hybride rassen ontstaan. De laatste jaren legt hij zich toe op het kruisen van vorstbestendige cool climate rassen. Met name bedoeld voor Nieuw-Zeeland, Amerika en Canada. Ook in Nederland worden steeds meer druivenrassen aangeplant die van hem afkomstig zijn.

Hoe kruis je druiven nu eigenlijk? Voordat de bloem zich opent – dus het hele druifje, wordt ze gecastreerd. Alle manlijke delen worden verwijderd en men laat alleen het vrouwelijke element, de stempel over.  Met het stuifmeel van een andere bloem bepoedert men de stempel. Hier gaat een zakje om heen zodat er geen ander stuifmeel bij kan komen! In het najaar oogst men de zakken! De pitten van de bessen worden vervolgens weer gebruikt.  (Bron: Rieger Sommer 2007)

Druiven als grondstof van wijn! Wijn als partner aan tafel! Laten we gaan voor Nederlandse wijn met een Zwitserse hart voor een gerecht uit de Italiaanse keuken! Ga op jacht naar een zachte Pinotin! Een beetje houtrijping kan geen kwaad voor structuur, bite en complexiteit. Mild en zacht met aroma’s van rood fruit en eikenhout. Heel mooi bij lichte vleesgerechten.

BlattnerWat eten we er bij? Had ik al gezegd dat ik een fan van makkelijk ben? Italiaanse stoofpotje van kalfsvlees en aardappelen. Zo simpel! Neem anderhalf pond kalfsvlees in kleine stukjes gesneden. Even bloemen. In een pan zet je  ondertussen een prei, wat wortels en sjalotjes aan. In – half om half – olie en boter. Als de groenten in de pan kleuren, gaat  het vlees erbij. Bak het rustig mee. Een glas witte wijn erbij, een kom tomatensaus en wat tijm. Even laten pruttelen. Voeg dan vier of vijf aardappelen toe, in blokjes gesneden en laat dat alles gaarstoven op laag vuur.
Ongeveer vijftig minuten. Eenvoudig en lekker. Bon Apetit.

==========================================================================
*De hoofdfoto is een proeftuin in Rioja. Bij Campo Viejo

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren