Pergola voor de Amarone

Pergola voor de Amarone

Druiven snoeien

IMG_3688 IMG_3741 De mussen vallen van het dak. Ventilatoren, airco’s en Italiaanse waaiers maken overuren, en wij gaan het hebben over het snoeien van de wijnstok. Druiven snoeien.  Iets dat keer op keer, steeds maar weer, het hele jaar door moet gebeuren. Dat dat dus ook in de zomer moet, is evident wil je geen wildernis laten ontstaan.

Het onderwerp, ‘snoeien van de druiven’ interesseert me, mijn interesse is gegroeid naar aanleiding van een uitspraak van Masi die zijn wijndruiven voor de Amarone (raspaardje van Valpolicella) van guyot terug gaat leiden naar pergola. Simpelweg omdat hij vindt, denkt, van mening is, dat de Amarone hierdoor nog mooier en zachter zal worden. “Our aim is to get to 100% pergola trained vineyards on the hillsides.” Niet in het dal! Je leest er hier meer over de pergola voor de Amarone! Masi.

Eens te meer wordt mijn interesse geprikkeld door het uitgebreide blog op ‘Gregory’s Wine Journal’ gepost in 2013, toen was er blijkbaar al sprake van pergola. Verhelderend goed beschreven. Bijna jammer dat wij nu naar Lazio gaan in plaats van in het noorden te blijven. Bijna 🙂 Waarom moeten druivenstokken voor de wijnbouw eigenlijk zo veelvuldig gesnoeid worden? Waarom kunnen ze niet allemaal op dezelfde manier geplant worden?
Er zijn heel veel manieren om je wijngaard in te richten, de druiven te leiden en te onderhouden, maar de volgende springen er het meeste uit:

1. Guyot simple of double
2. Cordon Royat en op hoogte gordijnsnoei
3. Pergola

Nederlandse wijngaard

Zoals je weet hebben we in Nederland inmiddels ook aardig wat kleine en enkele grote wijngaardbezittingen. In Almere zit de Stadswijngaard ‘Hof van Almere’. Hier snoeien ze ‘Guyot’. Jules Guyot is de uitvinder van de methode, die inmiddels over de hele wereld vol in gebruik is. Een mooie uitleg over guyotsnoei kun je in het volgende filmpje van wijngaard Hesselink in Winterswijk (4 ha). Beetje ‘dronken’ in het begin, maar let goed op. Het verduidelijkt veel. zien.

Guyot snoei

Guyot snoei zorgt er dus voor dat je in feite ieder jaar met jong en vruchtbaar hout aan de slag kunt gaan. Elk jaar wordt alles op twee of drie armen weggesnoeid en de twee overblijvers worden als bogen vast gezet aan het draad. In de Moezel gebeurt iets dergelijks, maar daar binden ze de armen dan in een hartvorm vast.

wijngaard voor MoutonGuyot wordt over de hele wereld gebruikt. De planten geven trossen van goede kwaliteit mits met regelmaat teruggesnoeid wordt.
Er zijn meerdere snoeimomenten in de wijngaard nodig. Snoei je helemaal niet, dan loopt de druivenstruik ‘uit de hand’. Net als een braam is hij een onstuimige groeier! De wintersnoei zorgt dus dat je twee takken overhoudt, de zomersnoei geeft licht en zon tussen de druiventakken en stuurt de sapstroom naar de druiven, snoei je niet, dan is de energie van de plant nodig voor de nieuwe takken, het extra blad.

Gordijnsnoei

Gordijnsnoei-AhrDan is er de gordijnsnoei. De Cordon Royat op hoogte 🙂 Ik zag het in de Ahr, bovenaan de steile hellingen, waar als je niet oplet, je snel beneden ligt.
Gordijnsnoei past men toe bij hangende druivenrassen die er een zekere groeispurt op na houden. Vanaf een hoogte van ongeveer 1.75 meter groeien de takken naar beneden. Hier worden ze bijgesnoeid zodat ze de grond niet raken.

 

pergolaPergola

Mijn zus doet het gedeeltelijk omdat anders het hele terras pal in de zon ligt. Masi doet het om de druiven onder een zonnedak van blad langer te laten rijpen. Schaduw geeft koelte en is tegelijk bescherming tegen het verbranden van de druif.  Bijkomend voordeel is dat je een poly-cultuur kunt creëren. Immers in de schaduw van de pergola hangen niet alleen de druiventrossen, maar kun je tevens andere gewassen verbouwen. En dat, dat zie je vaker in Italië. Waar komen we het verder tegen?

Als je druiven wilt oogsten, dus niet voor de sier, dan zul je ook hier de snoeischaar moeten gebruiken. De takken moeten leiden. Pergola’s vond je traditioneel ook op de steilere berghellingen, langzamerhand verdwenen ze uit het wijngaardbeeld, tot Masi dus. Maar dat de pergola van alle tijden is, laat Marielle Beukers zien in haar ‘1855’ blog!

Op wikipedia zie je een ruim voorbeeld van allerlei vormen van wijngaarden . Mooi om eens te vergelijken. De uitgelichte afbeelding is een Pergola in het Museumpark Oriëntalis, waarvoor dank aan Bianca van de Ven. Wijnologie!

happy-notes