Over druivenras, synoniem en een vergeten druif

Over druivenras, synoniem  en een vergeten druif

Onbekend druivenras

Ottolenghi, de verrassende Brits-Israëlische kok die inmiddels veel boeken vol geschreven heeft met verfijnde recepten is de lievelingskok van een van mijn vriendinnen. Ze toverde gisterenavond een heerlijke aspergemaaltijd op tafel, geïnspireerd door een van zijn recepturen. Werkelijk heel smakelijk. Een andere vriendin die ook aan tafel schoof, net terug uit Calabrië, bracht voor mij een witte wijn uit dit zuidelijke arme deel van Italië mee. Ze vertelde dat de wijnmaker bij wie ze op bezoek was (voor haar een zakenreis want ze is een zeer onderlegde reisadviseur), verwachtte dat ik het druivenras wel niet zou kennen. Ha ha, de zibibbo! Maar natuurlijk ken ik deze druif met zijn Siciliaanse naam voor het druivenras muscat d’ Alexandrië. Heel bijzonder dat hij ook in Calabrië verbouwd wordt, want je komt hem voornamelijk tegen op Sicilië en Pantellaria. Bij de volgende Giro (start in het najaar) waarbij we vertrekken vanaf het zuiden komt deze wijn mij uitstekend van pas!

druivenrasMinder bekende druivenrassen

Ik begrijp goed dat de wijnmaker dacht dat ik dit druivenras niet zou kennen, immers, als je de jongste supermarkt podcast mag geloven, dan is de wijnwereld van de Nederlandse consument niet veel groter dan Chardonnay, Sauvignon Blanc en Rioja (tempranillo) en ach, doe eens gek Silvaner. Silvaner in een “bol rond flesje”. Alsjeblieft zeg, respect voor je klanten en noem dat ‘flesje’ gewoon bij de naam: bocksbeutel! Silvaner de druif van Franken aldus Appie. Nou, niet helemaal correct, de silvaner wordt inderdaad volop verbouwd in Frankenland, maar zijn roots liggen in Oostenrijk. In de 17e eeuw kreeg hij vaste voet aan de grond in Duitsland. Silvaner is een nakomeling van het druivenras savagnin.

druivenrasWijnvijver

Tja, op deze manier wordt  de wijnkennis van de gemiddelde wijnliefhebber niet echt veel groter.  Zo jammer want in die woelige wateren van de wijnvijver is er  zoveel moois aan de haak te slaan. Vanochtend las ik een artikeltje in de AD rubriek “de Gouden Pollepel” dat ook niet bijdraagt tot meer kennis, hooguit tot vragen! Ik citeer: “Ondanks de Franse koksleest tapt Noir uit Italiaanse vaatjes, respectievelijk Appassimento en Derthona.” Tja, als we dit moeten vertalen, wordt er waarschijnlijk bedoeld dat er een wijn geschonken werd, waarbij de druiven voor aanvang van de vinificatie zijn ingedroogd.

Bjzondere druivenrassen!

Maar waar we zitten in Italië, dat geeft de schrijver van het verslag niet bloot. Was het een Amarone uit de Veneto? Of was het  een Pugliaanse Primitivo? Derthona is de oude naam voor de plaats Tortona waar de eigenwijze Daniele Ricci zit. Hij werkt met spannende druiven zoals bijvoorbeeld de croatina. Hier zitten we in Piemonte en is deze wijn wit? Dan misschien van timorasso druiven gemaakt? Dat is een wijndruif met suikerrijke  bessen die sinds enkele jaren weer uit zijn vergeten status is herrezen. Fris, met mooie zuren, een druif waar we ongetwijfeld nog veel van gaan horen. Maar, hmm nee niet in de supermarkt.