Druivenrassen en druivensoorten!

Druivenrassen en druivensoorten!

Wat een gerommel is het toch vaak in de druivenwereld, waar druiven te pas en te onpas door elkaar gehaald worden! Alsof er geen verschil tussen is. En niet de minste magazines zijn het die in het ene artikel over rassen en in het andere artikel over soorten praten.  Pff. Ook autochtone, inheemse en hybride rassen worden lustig door elkaar gehaald. Sorry, maar dit kan echt niet! In deze tijd waarin de wijnliefhebbers niet echt wijnonderwijs kunnen krijgen, maar moeten volstaan met online wijnacties her en der, wordt er zoveel verwarring de wereld ingesmeten! Jammer!

Klimplant in de herfst

De wijnstok

Kaukasus

Onze Europese wijnstok Vitis behoort tot de Vitaceae familie. Dit is een familie die niet alleen maar druiven voortbrengt. Nee, de zogenaamde ‘wilde wingerd’ valt hier ook onder. Daar hangen dus geen druiven aan. Maar kijk aan, het verhaal gaat verder. De Vitis stamboom kent twee hoofdtakken, gebaseerd op  biologisch materiaal van de stok. Deze zijn weer verder onder te verdelen. Uiteindelijk komen we dan bij de groep eetbare druiven uit. Het oorsprongsgebied van deze druiven ligt in de na de ijstijd overgebleven wouden van Armenië en Georgië. Om het niet te ingewikkeld te maken, noem ik ze even: de vitis labrusca (vaak gebruikt als onderstok) de vitis riparia, de vitis berlandieri, de vitis rupestris en onze wijndruiven familie: vitis vinifera, de stammoeder van de Europese druivenrassen.

Vitis Vinifera

Druivenras en druivensoort! Zeg hoe het hoort 🙂

Dus samenvattend: de Vitis Vinifera is een druivensoort en in haar familie zitten de riesling, syrah, merlot, gewurztraminer en zo verder en dat zijn druivenrassen! Ik pleit er echt voor omdat nu voor eens en voor altijd goed te zeggen en te schrijven. Hoe kun je als wijnimporteur deze zaken zo door elkaar halen. Je leest het in zoveel artikelen. En het andere veel voorkomende verwarrende gegeven is het verhaspelen van inheemse druivenrassen en gecultiveerde druiven. Neem bijvoorbeeld de in Nederland veel voorkomende druif johanniter. Is dit een inheems druivenras? Nee natuurlijk niet!

Deze druif is vernoemd naar zijn maker, Johannes Zimmermann, die als hoofd van het Freiburger Instituut een zeer vooruitziende blik had met betrekking tot schimmel-resistente druivenrassen. Uiterlijke overeenkomst met haar moeder-druif de riesling, is zeker aanwezig. Zowel de druif, tros als het blad. De oogsttijd ligt wat vroeger in het jaar. Het ras is ontstaan uit een kruising van riesling en (seyve-villard 12-481 x (ruländer x gutedel)! De wijnen zijn krachtig en fruitig.  En waarom is het ras op deze manier tot stand gekomen:  Het is schimmelresistent! Dus uitstekend voor het koelere, soms wat vochtige klimaat geschikt. Overigens, ruländer staat voor de pinot gris versie. Daarom wordt vaak kort door de bocht vermeld dat de johanitter ‘riesling x pinot gris’ is.

Jancis Robinson

De jonanniter is zeker een druif met heel veel mogelijkheden. Zo schreef Jancis Robinson dit: “To my real surprise, there were just four orange-wine pairings that made it into this selection of the top suggestions. Orange wine is so intensely food friendly that I’d have thought it would inspire more matches. But it turns out that our somms are still a relatively conservative lot. To choose the grape variety Johanniter, an orange wine and a wine from Poland takes guts, originality and flair. Martyna Plazewska of London’s 67 Pall Mall may be only a junior somm but she has great potential. Her other suggested pairings are also great: ‘Johanniter Ultra from Dom Bliskowice with classic Turkish dolmas – this is a great thing 😊. The acidity, structure, ripe yellow fruit and herbal taste of wine combines well with grape leaf and fat.”