Mourvedre of monastrell?

Mourvedre of monastrell?

Druivenrassen Frankrijk

Wat grappig als ik eindelijk toe ben aan Vinum 06, een van de beste wijnmagazines die ik ken, stuiter ik zo maar op een leuk interview met Frau Bruining. Chapeau Jeanet!

De wijnwandelvrouw van Nederland legt hier kort en krachtig uit hoe een serieuze wijntour er uit moet zien. Echt niet alleen bedoeld voor 67plussers! In tegendeel, volgens Jeanet die het zeker kan weten met zoveel honderden wijnkilometers in de schoenen wijnwandelt men gemiddeld vanaf zo midden 30.
Wij beamen het, het is geweldig. Nee, nog nooit met Jeanet mee geweest, maar zelf met Marcel al heel wat wijnwandelingen in de bergschoenen zitten. Puur genieten.

languedoc wijnstokWhat’s in a name?

Enfin, genoeg over wijn en wandel. Terug naar het Vinum. Lezend over Rheinhessen en de broers Thörle waar we over enkele weken op bezoek gaan, kom ik vanzelf bij de Macho van het zuiden terecht. Druivenrassen Frankrijk. Of Spanje?
De monastrell, of nee de mourvedre, wat maakt het uit, het gaat toch om dezelfde druif? Ja, en dat is dus niet zo! Waar men steeds heeft aangenomen, het zo’n beetje onomstotelijk vast stond dat monastrell en mourvedre hetzelfde zijn, is dat niet zo.

Mourvèdre of in Australie mataro genoemd kom je tegen in Zuid-Frankrijk. Het is de druif van de Provençaalse Bandol. En de sparring partner van syrah en grenache in de zo bekende, krachtige GSM wijnen.
Als het voor alle druivenrassen in Frankrijk te heet wordt, dan voelt de mourvèdre zich in zijn element. In de midi ligt ongeveer 9000 hectare aan wijngaarden met deze druif. Maar slechts zelden tref je hem als cépage wijn aan. Onderdeel van de GSM dus, van Chateauneuf-du-Pape en in veel andere blends. Slechts in de Bandol vinden we hem terug. Alleen! Machtig. Bandol Wines is een prachtige site die je er meer over kan vertellen.

Natuurlijk mag Domaine Tempier niet onvermeld blijven. Een waar monument, zegt Vinum. Een doos van Pandora zeggen wij, als je hem ontkurkt, vliegen alle mogelijke tertiaire tonen je in de neus! Zet je schrap!

Yecla

Maar Monastrell dan! In de Studio hebben we krachtige, prachtige cépage-exemplaren uit Almansa liggen. Eerlijk is eerlijk, ik heb altijd gedacht dat het gelijk aan de mourvèdre was. Nou, nee dus. Totaal geen verwantschap zelfs. Maar wel met gelijkenissen. Frappant is de start van het artikel in Vinum waarin Mariano Lopez van Castaño in Yecla vertelt jaren geleden te hebben onder de immer terugkerende vergelijking tussen monastrell en mourvèdre. “Wir haben über Jahre unter dem Vergleich zwischen Mourvèdre en Monastrell gelitten. Man hat uns immer die schlechte Seite zugeschustert.”

Zo’n 300 hectare van de 50.000 hectare in Spanje ligt in handen van deze bodega aan de zuidkant van Spanje.
Ook het synonym mataro komt uit Spanje. Vernoemt naar een voorstadje van Barcelona. Voor een diepteverkenning van Yecla en haar monastrell heb ik deze prachtige site voor je gevonden! Yecla! Eind augustus start De Eerste Soester Wijnschool aftrappend met les 5 in de serie van het wijnbrevet. Laat dat nu een les over Spanje zijn! Stof tot nadenken!

happy-notes