Single wine druivenrassen proeven

Single wine druivenrassen proeven

Cepagewijnen op een rij!
De nieuwe serie “Wijnproeven” voor dit najaar bestaat uit drie onderdelen! De beginselen van de wijn en het wijnproeven, Cepagewijnen proeven of te wel enkele druivenrassen proeven en het derde is Blindproeven. Voorpret al om. Wat een lekkere range om voor te bereiden! Cepagewijnen no1 in het najaar gaat over het druivenras gewurztraminer. Wat een wijn! Die Gewurztraminer, gemaakt van, ach je raadt het al: het druivenras gewürztraminer. Eigenlijk zou ik er niet over moeten praten! Zo iets elegant, maar toch zo masculine tegelijk houd je graag voor je zelf. Met of zonder umlaut.

Voordat je het weet zit iedereen aan de Gewurz en gaat kwantiteit aan de haal met kwaliteit. Dan is de glans er snel af. Maar vooruit. Als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen zegt mijn oud-collega van BuyYourWine  vaak. En daar heeft ze natuurlijk wel een punt.

IMG_2556Origine
Waar komt dit druivenras vandaan? Is het een oude, vergeten druif? Is het een oerouder misschien? Met veel nakomelingen over de hele wereld? Hoe ziet zijn stamboom eruit?

De Dikke van Dale van de wijndruiven Wine Grapes verwijst direct door als je  ‘Gewürztraminer’ gevonden hebt. Ga door naar pagina 960 en lees ‘Savagnin’. Uiteindelijk, na de savagnin rose vinden we het druivenras  gewürztraminer. Waar komt hij vandaan? In het dorp Tramin liggen zijn roots. Het dorp is gelegen in de regio Trentino in Noordoost-Italië aan de  ‘Strada Del Vino‘. Mocht je er eens naar toe willen, in de buurt van Tramin heb je prachtige hotels met ontstellend indrukwekkend panoramisch uitzicht. Savagnin heeft hetzelfde DNA  als de Traminer. De Gewürztraminer is een muscatachtige mutatie van de roze savagnin, welke laatste een niet aromatisch druivenras is dat je ook kunt vinden in de Elzas onder de naam Klevener Heiligenstein. Beter is het de druif als een zelfstandige met een eigen gezicht te zien.

Het is de meest verbouwde variant van de traminer. Je herkent de druiven gemakkelijk aan hun lichtpaarse kleur, de wijnen daarentegen lijken van goud. Het voorjaar is tricky, de druif loopt vroeg uit en kan dan gemakkelijk ten prooi aan nachtvorst vallen. Met even veel gemak maak je wijnen met hoge alcoholpercentages waarbij tegelijkertijd de zuren wat lager zijn. Vol en krachtig. Met zijn intense, fruitige en kruidige aroma’s én het frisse zoetje in de smaak een ideale wijn bij de pittige Aziatische keuken, maar ook bij krachtige maaltijdsalades met bijvoorbeeld blauwe kaas of bij een dessert. Een klassieke combinatie is Gewurztraminer met Münsterkaas.

gewurztraminer NZBerglucht verdraagt deze lichtpaarse bes maar al te goed. Hij flirt met en bloeit op in de wijngaarden van Alto Adige. Maar ook in Nieuw-Zeeland maken ze hele fraaie exemplaren. En de wijnen van Paul Cluver in Elgin Zuid-Afrika zijn zeer representatief. Elgin is een van de koelste streken van Zuid-Afrika. Door de ligging direct aan zee, worden hier wijnen gemaakt met een zalige zachtheid en puur aromatisch. Echt een aanrader. Ook in Elgin is een tongstrelende wijnroute uitgestippeld. Pas op! Je komt er nooit meer weg.

Ook de Gewürztraminer Late Harvest van Viña Montes – gebotteld in kleine flessen – is bijzonder. In het goudgele glas een volle geurige neus, citrus en rozen, lychees hebben de overhand. Dankzij de mooie zuren is het een geweldige dessertwijn.

Natuurlijk is de Griekse Gewurztraminer van Ktima Tselepos tijdens deze Cepageproeverij in de hoofdrol.  Van de Peloponnesos. Een verrassend exemplaar met een intens en complex aromatisch karakter dat je doet denken aan exotisch fruit, bloemen en specerijen. Een wijn die absoluut thuishoort in de ‘Wine Society Shop’ van Studio Smaak van Wijn. Hij ligt in de wijnkast.

Allemaal stuk voor stuk machtige wijnen. En ja iedereen moet er van kunnen genieten! Maar echt, ik hoop niet het een trend wordt. Laat het liever een mooi gedeeld geheim blijven! Wil je deel uit maken van dit geheim? Dat kan op donderdag 10 september, tijdens de Cepageproeverij in het teken van deze edele gewurztraminer. Tijdens de avond komen ook de culinaire mogelijkheden van deze druif aan bod.

Wijnproeverij
Op de proeftafel komt in ieder geval:
Spaanse Gewurztraminer
Griekse Gewurztraminer
Italiaanse Gewurztraminer
Argentijnse Gewurztraminer
Franse Gewurztraminer (Droog en zoet)
Zuid-Afrikaanse Gewurztraminer
Duitse Gewurztraminer

Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier. De proeverij kost € 17,50 (1 strip) inclusief de te proeven wijnen, bijpassend hapje en Münster kaas. Inschrijfformulier.
Tenuta Niedermayer Alto Adige Noord Italië Gewurztraminer