Druivenrassen, unieke smaken

Druivenrassen, unieke smaken

Nobele druiven

Nobele druiven, vraagt een cursist van De Eerste Soester Wijnschool mij, wat zijn dat nu precies? Een verrassende vraag, want ja, wat is hier nu het juiste antwoord?
Cursist zelf heeft van een wijnleverancier gehoord dat het gaat om druiven die geen hybride afkomst hebben, een ander heeft verteld dat het gaat om druiven met pré-phylloxera roots, weer een ander meldt dat het uitsluitend om de druiven uit de Alsace gaat: De Grand Crus bewoners muscat, riesling, pinot gris en gewurztraminer.

Veel gehoord

Historisch gezien zijn er druivenrassen die zich makkelijker over de hele wereld, in een diversiteit van bodems nestelen dan hun soortgenoten. Kortom, gebruiksgemak zou kunnen leiden tot het feit dat we hier over de ‘nobelen’ spreken, de notabelen onder het druivenvolk. Denk bijvoorbeeld aan merlot, aan chardonnay en aan de cabernets. Maar maakt je dat dan edel? Wat doen we dan met de riesling? Met de pinot noir? Dat zijn toch ook zeker geen armoedzaaiers!

Zes!

Edele druivenrassen? zegt een ander, dat zijn er zes! Het zijn die waar de meeste mensen als eerste mee in aanraking komen als ze wijn leren drinken. Chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, pinot noir en tot slot de riesling. Ze zijn als familie, je kunt op ze bouwen, je kunt op ze rekenen en altijd op ze terugvallen. Maar net als in iedere familie zitten er ‘zwarte’ schaapjes tussen. Die de nobele naam absoluut niet waard zijn! Dat ligt niet aan de druiven, maar wel aan de mens die voor eigen glorie gaat en plant en plant en plant! En aan de mens die gaat voor kwantiteit boven kwaliteit! Arme druif!

18 druivenrassen

Een andere mening – veel over gelezen –  is dat het niet gaat om zes, maar het drievoud hier van! Hier vallen de ‘grote’ druiven onder die eenvoudig beschikbaar zijn en een geheel eigen ‘unieke’ smaak aan de wijn meegeven. Het gaat om de internationale, dat moge duidelijk zijn! Geplant in alle grote wijnregio’s in de wereld. Een ander perspectief waar ook bijvoorbeeld tempranillo, sangiovese, grenache, syrah, chenin blanc en viognier aan mee mogen doen. In dit geval staan bedoelde druivenrassen alle voor een eigen wijnstijl.

Een, twee, drie, vier, vijf, zes ….. Zeven!

Edele druiven is de term die gebruikt wordt om die internationale druiven aan te duiden die het meest herkenbaar zijn voor de top kwaliteitswijn die zij produceren. Deze rassen geven een opmerkelijke expressie waar in regio’s waar ze van oorsprong vandaan komen. Het ‘terroir’ concept! Maar ook in andere gebieden worden ze met succes verbouwd. Kennis van de kenmerken van deze nobele druivenrassen helpt zeer bij het maken van de wijn. Te weten hoe een ras zich gedraagt in de wijngaard, geeft een beter inzicht in het verloop van vinificatie en eindproduct. Ook in dit geval zijn de bedoelde druiven eigenlijk allemaal van Franse origine! Okay, riesling heeft twee paspoorten. Voor de witte wijnen zijn het sauvignon blanc, chardonnay en riesling wederom en voor de rode wijnen zien we de syrah aan het rijtje van cabernet sauvignon, merlot en pinot noir toegevoegd worden. In Frankrijk aangeduid als “cépages nobele”. Waarheid ligt in het midden zegt men wel eens! Maar weet jij het? Ik ben zeer benieuwd naar andere ideeën hier omtrent. Laat van je horen! Op het Smaak van Wijn Facebook!

Cepageproeverij

De chardonnay en sauvignon blanc komen in alle versies voor. Ook in Studio Smaak van Wijn zijn we geïnteresseerd in de stijlen van deze druiven. In de serie cepagewijnen proeven hebben ze hun eigen avond gekregen. Morgen bestuderen we deze twee, hun eigenschappen, verschillen en hun uitkomsten. Ik ben reuze benieuwd. Er staat een mooie serie wereldse wijnen te wachten uit alle hoeken van de wijnwereld.

 

Bewaren