Duitse wijnen van the Winery

Duitse wijnen van the Winery

Deze week is The Winery uit Almere ‘gastheer’ voor het thuismenu van Smaak van Wijn! Niet zomaar een winkel! De wijnen van Tom den Otter zijn allemaal natuurzuivere wijnen. U kunt ze proeven in het proeflokaal, ze bestellen via de website! Bedrijfsuitjes, themaproeverjien, private dining aan huis… de Winery draait zijn hand er niet voor om! Dit weekeinde is de driedaagse van de Voorjaarsproeverij! De website van de Winery is: www.the-winery.nl

Het woord is aan Tom den Otter:
Terwijl de lente met horten en stoten op gang komt hebben we toch al een paar momenten een glimp van de zon mogen opnemen. Bijna alle bomen staan alweer mooi in blad en van onze wijnboer in het Duitse Bechtheim (Rheinhessen) hebben wij vernomen dat de knoppen aan zijn wijnstokken langzaam beginnen te ontpoppen.

tomotterOngeveer anderhalve eeuw staat de familie Geil in Bechtheim bekend als wijnbouwfamilie. Karl Geil en zijn vrouw Monika Bierschenk zijn de trotse en sympathieke bezitters van Weingut Geil. Tegenwoordig maakt zoon Johannes de wijnen. Deze jongste zoon is een supertalent. In 2004 ontving hij van Gault-Millau de titel “ontdekking van het jaar 2004”. Samen met zijn vader Karl, die gezien zijn lange ervaring heer en meester in de wijngaarden is, moeder Monika, verantwoordelijk voor de administratie en vrouw Elli is dit een hecht en hard werkend, succesvol team. Ze werken met respect voor de natuur, individuele aanpak per druivenras en een haast maniakale zoektocht naar kwaliteit. Nog geen 15 jaar geleden was dit domein goede middelmaat, vandaag hoort het zonder bij de Duitse top!

Aspergesoep met groene aspergekopjes
Wijn: Weingut Geil Riesling Trocken

De belangrijkste druif in dit gebied is de Riesling. Deze druif leent zich uitermate goed om er verschillende wijnbereidingen op toe te passen. Zowel de Spätlese, Auslese en Eiswein, die gemaakt worden van deze druif,  zijn uitermate zuiver en elegant. Deze droge variant kenmerkt zich door zijn frisheid. Fris en fruitig waarbij vooral het groene appeltje de boventoon voert.

Op de huidgebakken kabeljauwfilet in saffraansaus
Wijn: Weingut Geil Muskateller Trocken

De Muskaatdruif is een delicate druivenras die met name wordt gekenmerkt door zijn frisheid en aromatische smaak. Vaak kennen we deze druif vooral vanwege de zoete wijnen die hij voortbrengt. Johannes Geil heeft echter van deze wijn een zeer verrassende droge wijn weten te maken. Rijp muskaatparfum, met impressies van zoete sinaasappelen  en perzik, maar in de mond verrassend vinnig en strak, met roze pompelmoes en hint van bloedsinaasappel.tommotter2

Florale accenten maken deze wijn fijn en rijk terwijl de mooie frisse zuurtjes zorgen voor een mooie droge afdronk.

Gebraden roastbeef met ravigottesaus
Weingut Geil Spätburgunder Trocken

Naast een zeer breed scala aan witte wijnen besteed Weingut Geil ook de nodige aandacht aan rode wijnen. Een erg uitbundige Spätburgunder die ondanks zijn jeugd toch al zeer volwassen over komt. De wijn heeft in de neus cederhout, zwart fruit en cacao. De prachtige heldere kersenrode kleur doet je verlangen naar de smaak. In de mond mooi jong maar toch rond en soepel. Een mooie evenwichtige wijn.

Verse Fruitsalade met mangosorbetijs
Wijn: Weingut Geil Ortega Auslese

De Ortega druif is de parel van dit wijnhuis. Het is een kruising van de Müller-Thurgau en Siegerrebe en werd gecreëerd in 1948 door de Duitse oenoloog Hans Breider van het Bayerischen Landesanstalt für Wein-, Obst- und Gartenbau (het Beierse instituut voor wijn-, fruit- en tuinbouw) in het Duitse Veitshöchheim. In 1972 is zij geclassificeerd en als variëteit beschermd sinds 1981. Breider koos de naam van deze druif ter ere van de Spaanse dichter en filosoof José Ortega y Gasset.

Het is een vroeg rijpende druif, niet erg gevoelig voor vorst en haalt toch een hoog mostgewicht dat veelal 20 graden Oechsle hoger ligt dan de Müller-Thurgau. Dat is dan ook de reden waarom zij dikwijls voor wat zoetere wijn gebruikt wordt die zich na lagering verbetert.

Van deze bijzondere auslese is slechts een zeer beperkte oplage beschikbaar. De bijna uitgestorven Ortega is zorgvuldig met de hand geplukt om beschadiging te voorkomen. Door de late pluk bevat de druif extra suikers en smaakstoffen. Diep geel van kleur met een prachtig bouquet van tropisch fruit, perzik, peer, lychees, mango, vijgen en rijpe meloen. Voor de echte liefhebber van klassieke dessertwijn.

pijl tweeNatuurlijk kunt u alle wijnen rechtstreeks bij The Winery bestellen
Alle recepten kunt u rechtstreeks bij Smaak van Wijn opvragen!