Durella

Lessinia

In de Perswijn las ik enige tijd geleden dat de mousserende wijnen in Italië sterk in de lift zitten. Een van de gebieden die zich daar heel erg mee bezig houdt, is de DOC Lessini Durello, ontstaan in 2011.

Lessinia” is een heuvelachtig gebied tussen Vicenza en Verona in de Veneto, in het noordoosten van Italië. Lessini Durello is de DOC die zijn naam dankt aan het autochtone ras durella.

Wel eens van deze druif gehoord? De oorsprong gaat terug tot ergens in de 13de eeuw! Een hele historie dus. De druif waarvan men aanneemt dat dit de huidige durella is, heette in die tijd durasena. De eerste producenten van de mousserende wijnen verschijnen in de 60 jaren.   

De in de heuvels gelegen wijngaarden bezitten een vulkanische bodem waar deze krachtige druif zich heel goed thuis voelt. De wijn heeft aroma’s van lychee, citrus en minerale tonen.  Het is beslist geen simpele mousseux. Nee, de bubbels zijn er in twee varianten:
Lessino Durello DOC  gemaakt volgens de metodo charmat en de
Lessino Durello DOC metodo classico en de subvariant “Reserve” die maar liefst drie jaar op de gist blijft liggen voordat de remuage plaatsvindt.

Naast de mousserende wijn kan men ook een zoete variatie van de druiven maken. Dit is de Monti Lessino Durello DOC, een wijn met een volle body en een lang leven. De druiven worden gedroogd zodat  er een Passito gemaakt kan worden. Honingzoet. Deze wijn moet 85 % durella bevatten. Andere druiven die je hier tegenkomt, zijn de garganega, maar ook chardonnay en sauvignon blanc.

Verder is de streek bekend om de productie van kersen, kaas, olijfolie en kastanjes. Ga je eens naar Lessinia in de herfst dan moet je zeker het “Kastanjefestival” van Durlo bezoeken. Ieder jaar in het 3e weekend van oktober.  

wintergebied

Tot slot, je kunt (kon) er heerlijk op skivakantie 🙂 Italië, wat een veelzijdig land.