Durf jij dit? Asperges met Gewurtztraminer!

Durf jij dit? Asperges met Gewurtztraminer!

Ik ben druk met de voorbereidingen van de eerste Food&Wine special van dit jaar. Het is er een uit een serie van vier. De laatste staat in het teken van de kaas! Puur kaas … en wijn natuurlijk. Maar de eerste, die besteden we aan het voorjaar. Als altijd volg ik de Klosseprincipes en staat het mondgevoel boven aan.

fruitsHet lijkt moeilijker dan het is.  Stel je eens voor, even heel simpel he: je maakt een verse fruitsalade van aardbeien, passievruchten en frambozen. Superfood. Afsluiter van de maaltijd. Je schenkt daar een zoete Moscatel de Setubal bij.
Kan dat? Ja, dat kan, maar omdat je het af wilt maken, schep je ook lekker een bolletje slagroomijs en een slagroomtoefje op het bord.
Kan dat? Ja dat kan, maar de wijn zal in je mond een totaal andere smaak geven dan alleen puur met het fruit gecombineerd. En lekker? Lekker is anders!
Zuur, zoet, strak en filmend, rijp en fris, we laten het naadloos op elkaar aansluiten, elkaar versterkend of in dienst van elkaar staan. En slechts soms mag het wel eens recht tegen over elkaar staan.

Gewurtztraminer met asperges! Het lijkt een non-combinatie! Maar ja ik ben graag tegendraads, want waarom altijd maar die Elzassers. Hoe lekker ze ook kunnen zijn, je wilt toch wel eens iets nieuws?

Oogst! Pauline Luijben

Oogst! Pauline Luijben

De basis van het volgende recept zijn gewone Hollandse witte apserges. Het idee is ontstaan, omdat Marcel, als hij kookt graag met Teriyaki werkt. Dus reepjes vlees bakken in een marinade van sojasaus. Die maakt hij niet zelf, maar dat kopen we dan he. Hij heeft een enorme variatie inmiddels van recepturen die hij er op loslaat en een ervan is de Aspergeteriyaki.

Je kookt de asperges in bouillon en melk. Zie hiervoor mijn blog over de Asgerges Flamande. Voor vier personen haal je een klein pond kipfilet bij de beste poelier die je kunt vinden! Snij de kipfilet in kleine reepjes en marineer deze in de Teriyakisaus. Je kunt deze natuurlijk zelf maken van soja, suiker en rijstwijn. Wij (lees Marcel) roert er altijd een heel fijn gesneden Spaans pepertje door heen. Marcel is een meester in superfijn snipperen. De gemarineerde kipfiletreepjes bak je in een weinig sesamolie. In een anti-aanbakpan.

De asperges dresseer je van links naar rechts op het bord, het vlees schep je er voor, daarnaast zet je een torentje rijst neer! Hoe waanzinnig lekker is dit met Gewurtztraminer uit Alto Adige of van de Peloponnesus.

Mooie frisse niet over-geparfumeerde wijn, die samen met het gerecht een briljante combinatie zal geven!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/