'Easy' met Bill Granger :)

'Easy' met Bill Granger :)

Josje van Barneveld schrijft dit jaar voor Smaak van Wijn over wijnen en bijpassende gerechten. Vanuit haar woonplaats  Lausanne in Zwitserland, waar zij sinds 1983 woonachtig is, praat ze u bij over de kracht van wijnen met stijl en smaak. Voor welke wijn kan men haar ‘s nachts  wakker maken. Ze deelt het met ons. Al uw WijnSpijs vragen kunt u bij haar kwijt. Mail naar [email protected] en wij spelen haar de bal toe.

Geïnspireerd door het nieuwe boek van Bill Granger ‘Easy’ dat Marja mij toestuurt, maak ik afgelopen week een drie-gangen menu voor vrienden uit de buurt. We zijn met twaalf man. Bewust heb ik ingezet op lekker maar eenvoudig! Niet te veel smaken, niet te veel handelingen voor in de keuken, niet te veel werk onder het etentje zelf!

Het is een waanzinnig leuke avond! Alles klopt! De vrienden, de sfeer, de gezelligheid! Buiten ‘jankt’ de houtkachel en we starten daar met een aperitief: witte wijn uit de Languedoc. Eten doen we binnen.

Vooraf maak ik  ‘kipsalade met brood’ à la Granger Althans ik zet alles klaar, maar als het moment daar is, zijn er genoeg helpende handen in de keuken om het kippenvlees klein te snijden, het brood te scheuren, kortom om mee te helpen de salade te maken en te serveren.

Het hoofdgerecht is volgens Granger het volmaakte gerecht als je gasten aan de dis hebt genodigd. Dus ik volg zijn advies met liefde op en maak ‘Vis uit de oven met aardappeltjes, kappertjes en citroen’! Whow wat lekker. Ha ha ha en zo makkelijk!

Ja, ook hier drinken we de rosé wijn bij waar we bij het voorgerecht  al mee gestart zijn. De laatste keer dat ik in Nederland ben geweest, heb ik ook wat dozen uit de Studio mee gekregen. Om te proeven.  De serie ‘Mas de la Source’ van Domaine Vic zit daar ook bij en deze wijn van grenache en cinsault, met liefde gemaakt door de broers Jerôme, Robert en Bruno  VIc past wonderwel bij het tuinkruidenvispakketje. Maar ook prima bij broodsalade met kip! En eigengemaakte bieslookmayonaise!

En het alcohol% van zowel de witte als deze rosé voor alledag is van een gastronomische perfectie: 12,5%!
Ook de rode heb ik meegenomen. Ik ben best benieuwd naar de blend van cabernet, merlot en grenache! We sluiten af met kaas, Zwitserse bergkaas, appenzeller en wat gruyere! Ook hier een mooie 12,5%! De wijn is zacht en soepel, maar pakt goed uit bij de pittige kaasjes. Het wordt een lange, late avond!