Een accumulatie GaultMillau nieuws :)

Frankrijk
Piet Huysentruyt is in Frankrijk met zijn restaurant Likoké door restaurantgids Gault&Millau verkozen tot “ontdekking van het jaar”. Het restaurant in de Ardèche is nog maar sinds juni open, nadat een eerdere Franse zaak van Huysentruyt in 2006 de deuren had gesloten. Ook de editie 2014 van de Franse Gault&Millau verscheen op 28 oktober. Beste kok is deze keer Arnaud Lallement van l’Assiette champenoise in Reims. Dat restaurant is een van de zestien die van Gault&Millau de hoogste score, vijf koksmutsen, krijgt.  Well done!

Kempinski
Freude für das Hotel Kempinski: Das hoteleigene Restaurant Edvard erhielt im aktuellen Gault&Millau Guide zwei Hauben. Am Wiener Schottenring eröffnete die Hotelgruppe Kempinski im März 2013 nach dem “Das Tirol” in Jochberg ihr zweites Haus in Österreich. Für das hoteleigene Restaurant Edvard gab es auf Anhieb zwei Hauben von Gault&Millau.
Küchenchef Philipp Vogel stammt ursprünglich aus Frankfurt, in den letzten Jahren tourte er durch die internationale Spitzen-Hotelgastronomie. Zu seinen Referenzen zählen das Schlosshotel Lerbach in Bergisch Gladbach, das Londoner Hotel St. James und der Kee Club in Shanghai. Im Wiener Kempinski zeigt er anspruchsvolle Produktküche, aus wenigen, erstklassigen Zutaten kreiert er außergewöhnliche Kombinationen wie Iberico-Schweinerücken mit Steinpilz und Zwetschken, Wildente mit Pastinake und Kornelkirsche oder Räucheraal mit Wachtelei und Gewürzgurke. Vogels kulinarischen Einfallsreichtum lobte auch der Gault&Millau. Er attestierte dem Küchenchef eine “sehr eigenwillige und ungewohnt kreative Küche”. Een zwaar bereisd man!

In de schaduw van de GM 🙂
De Beste Sommelier van België 2013 is…. Sommelier Yanick Dehandschutter van wijnrestaurant Sir Kwinten uit Lennik heeft de verkiezing van de Beste Sommelier van België gewonnen. Hij mag het land nu vertegenwoordigen op de preselecties van internationale wedstrijden. Het concours werd georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde. Yanick Dehandschutter haalde het van Antoine Lebel van La Villa Lorraine in Brussel en Jan Rots van Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem.

GM award 2014Nederland
Vijf talentvolle gastvrouwen en gastheren maakten kans op de titel Belofte van het Jaar 2014 van culinaire gids GaultMillau. Willemijn de Graaf-van Harn van Rijssel in Amsterdam hoorde tijdens de Dag van GaultMillau in het Amsterdamse dat ze tot de beste was gekozen.

Prinsheerlijk
Geen verrassing dat het verrassende Andaz Hotel  aan de Prinsengracht in  Amsterdam is uitgeroepen tot Hotel van het Jaar GaultMillau 2014.

Eredivisie
In de GaultMillau Gids 2014 zijn  acht restaurants opgenomen in de ‘Eredivisie’, d.w.z. restaurants met een notering van 16 punten of meer. Verder zijn de volgende drie restaurants de hoogste genoteerde nieuwkomers: Lucas Rive, Hemelrijk en Daalder.

Feestje
De keuken van Daalder staat onder leiding van Guillaume de Beer, die kiest voor ‘mooie gerechten tegen een aanvaardbare prijs.’ Restaurant Daalder is door GaultMillau uitgeroepen tot winnaar van de Prijs-Plezier Award voor 2014. De eetgelegenheid in de Amsterdamse Jordaan kreeg de bijbehorende prijs maandag 28 oktober uitgereikt tijdens de Dag van GaultMillau in Amsterdam RAI.

Gault Millau wijngids 2014 voor Duitsland
Gids van wijnen en wijngoederen van Duitsland, met adressen en beoordelingen. Deze gids is  goed te gebruiken als wijnreisgids voor Duitsland. GaultMillau WeinGuide Deutschland, der Weinführer für Geniesser – die 1080 besten Weinerzeuger, über 12.500 Weine verkostet, 8.700 Weine ausgewählt und bewertet. Mit Weinempfehlungen von Slow Food und Gourmet Weinguide Beilage

Wijnschenker
Koen van der Plas van restaurant Inter Scaldes in Kruiningen is ‘Talentvol sommelier van het Jaar’ in de GaultMillau 2014, een bekende gastronomiegids. De winnaar is per ongeluk bekendgemaakt in de Proefkrant, een krant voor wijnliefhebbers, die dinsdag op de mat van culinair Nederland belandde.

GM 2014GaultMillau
De gids bevat beoordelingen van restaurants en hotels en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. De gids geldt als een grote concurrent van de Michelingids.

Nederlandse GaultMillau 2014 Awards:
– Terras van het Jaar: De Vrienden van Jacob, Santpoort
– Hotel van het Jaar: Andaz, Amsterdam
– Wijn-spijsspecialist van het jaar: Robin Overdreef, De Zwethheul, Schipluiden
– Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Willemijn de Graaf-van Harn, Rijsel, Amsterdam
– Gastvrouw van het Jaar: Evelyne de Potter-Scholtes, La Trinité, Sluis
– Chef van het Jaar: Richard van Oostenbrugge, Bord’Eau, Amsterdam
– Belofte van het Jaar: Joris Bijdendijk, Bridges, Amsterdam
– Wijnkaart van het Jaar: restaurant Rijsel, Amsterdam
– Talentvol sommelier van het Jaar: Koen van der Plas,Inter Scaldes, Kruiningen
– Sommelier van het Jaar: Noël van Wittenbergh, Ciel Bleu, Amsterdam
– Prijs / Plezier van het Jaar: restaurant Daalder, Amsterdam
– Duurzaam restaurant van het Jaar: Herberg de Kop van ‘t Land, Dordrecht