Een bezoek aan Monbazillac

13410 Bergerac Campagne visual_131017_1mbMonbazillac en kalfslever, zou het een match zijn?

In november vorig jaar was ik in de Bergerac. Genoot daar bijzonder van de gastvrijheid, het waanzinnige lekkere eten en de prachtige wijnen. Tekort, dat is wel zeker! We moeten dus terug. Maar ik krijg Marcel vast wel zover.

Voor nu ga ik nog graag eens terug en neem ik iedereen die wil mee naar de appellation Monbazillac. Hier komen de witte likeurwijnen vandaan met hun gouden kleur. Hun zoete, verleidelijke smaken!
Ook Onno Kleyn schrijft hierover in een van zijn boeken: ‘de lekkerste wijnverhalen’! Mijn ervaringen tijdens deze reis zijn wel anders overigens dan die van hem.

Enfin, Monbazillac!

BergeracOoit, in een ver verleden werden hier de eerste wijnstokken aangeplant! Door, het laat je raden, niemand minder dan de Romeinen, de soldaten uit de legers van Caesar! Naderhand, nemen de Fransen de wijnbouw ter hand en groeit de wijngaard van Monbazillac uit tot ongekende grootte!

De legende over de monniken van Saint-Martin zou de zoetheid van de wijn moeten verklaren! “De monniken, druk bezig met  het leiden van hun sober en hard bestaan, met zekere religieuze gewoontes en riten zouden de wijngaarden verwaarloosd hebben. En in een herfstig jaargetijde, kwam mist  en nevel opzetten uit de kleine riviertjes die uitmonden in de Dordogne! En op de druiven nestelde zich de botrytis en edel rotten de druiven! Nectar voor de goden ontstond!
Wat later reisde een inwoner van Bergerac naar Rome, naar het Vaticaan. Hier ontmoette hij de Paus. De man werd voorgesteld aan de Paus als een ‘gegoede burger’ uit Bergerac! De Paus glimlachte en zei:” Ah, Bergerac, is dat niet in de buurt van Monbazillac?”

Welaan, de Monbazillac is zeker één van de meest bekende wijnen uit de Dordogne. De wijngaarden, uitgestrekt over de noordhellingen (!) aan de zuidkant van de Dordognevallei zijn de oudsten van de streek. Belangrijke gemeentes in Monbazillac zijn Pomport, Rouffignac, Colombier, Saint Laurent des Vignes en  het gelijknamige Monbazillac.

Niet alleen wijn heeft de streek grote bekendheid gegeven. Ook de beroemde Grotte de Rouffignac heeft daar aan bij gedragen. In de Grotte de Rouffignac zijn veel rotstekeningen van paarden, steenbokken, neushoorns, bizons en vooral mammoeten te zien. Je kunt hier meer dan 150 mammoeten zien, hij wordt ook wel de ‘grot van de honderd mammoeten’ genoemd zie Drooomplekken.

Het klimaat in Monbazillac is gematigd. Met zijn bijzonderheid in de herfst, waarin de ochtendnevel gedroogd wordt door de middagzon  zo een warm nest voor de pourriture noble scheppend.

bergeracDe wijn is gemaakt van drie druivenrassen waarbij de sauvignon de zuren geeft, de semillon zijn schil aanbiedt voor hoogwaardige rotting en de muscadelle de kers op de slagroom is. De oogst kan niet machinaal gedaan worden. Meerdere rondgangen door de de wijngaarden moeten de brandstof opleveren voor de most voorzien van het mooiste rot wat er in de gaard maar te vinden is. Na de vinificatie duurt het tenminste zes maanden voordat de wijn gebotteld wordt!

Monbazillac kan jong gedronken worden, maar liever wacht je tot hij iets ouder is. De wijn kan onder goede bewaarcondities wel tot honderd jaar oud worden. Schenk de wijn op een temperatuur rond de 8° C.
Verrukkelijk bij aardbeien! Maar…. zeker ook bij blauwschimmels zoals roquefort of gorgonzola en niet in het minst natuurlijk bij paté van ganzenlever of eendenlever.

Ik ga de wijn proberen bij kalfslever met gekaramelliseerde uien en appeltjes! En ik denk dat dat super lekker gaat worden! Wel een beetje warm nu misschien……

Ik proefde in die week verschillende gouden wijnen, zoals die van Christian Roche, ‘rugbyplayer’ en wijnmaker uit Colombier,  tijdens een lunch in restaurant l’Imparfait! Ook bij de alleraardigste  Michel en Veronique Monbouché van Château Ladesvignes in Pomport smaakte het subtiel goud.

Voor het Zomerwijnspel van Smaak van Wijn zijn we deze week op zoek naar de laatste letters. De proefagenda van De Eerste Soester Wijnschool is tot de nok gevuld, dit najaar. Op 20 oktober is er in de Studio een masterclass wijn die gegeven wordt door één van Nederlands topsommeliers. De eerste letter van diens achternaam kun je twee keer gebruiken in de eindzin!

Banner Basiscursus

Dit type wijnen kun je zelf proeven tijdens de wijncursussen van De Eerste Soester Wijnschool.