Een bonte wijn verzameling aan blogs

Een bonte wijn verzameling aan blogs

Houd je van wijn? Houd je van schrijven? Dan heb je grote kans dat je een plek voor je ‘schrijfsels’ kunt vinden op het Wijnschrijfpodium voor iedereen : Wijncolumn.nl

Hoe het werkt? Wel, simpel. Als je inspiratie hebt, een mooie wijn hebt beschreven, een druif onderhanden hebt genomen, dan stuur je hem online simpelweg naar Remy Tolk. Je column wordt geplaatst en het artikel blijft jouw eigendom.

En vervolgens zul je eigen woorden terug kunnen lezen op de website van eeuwige roem : Wijncolumn.gastheerschap.com

Er staan al heel wat mooie verhalen op zoals de ‘eetverhalen’ van Eline Jaarsma.

Onbekend maakt onbemind. Kent u de Vinho Verde wijn uit Noord-Portugal? Wanneer je hem niet kent, waardeer je hem niet. Zodra je een slokje Vinho Verde hebt genomen ben je verkocht!

Vinho Verde, de groene wijn uit Portugal. Nee, de wijn is niet groen maar bleekgeel van kleur. Gemaakt van het druivenras Alvarinho en eventueel aangevuld met Loureiro, Arinto en Trajadura. Knisperend fris fruit komt u tegemoet, samen met een mooie kruidigheid is het dé ultieme zomerwijn voor bij de lichtere maaltijd.”

loire en veloOf de uitvoerig gepenseelde storytelling blogs van Albert Ruiten:

Vandaag een vakantiespecial! Gewapend met een tent en de wijnatlas ben ik door de Loire getrokken om de lekkerste wijnen te vinden. Het is leuk om te zien waar de wijn die we drinken vandaan komt. Behalve leuk en leerzaam, is het ook een geschikt uitje op een regenachtige vakantiedag.
De Loire is een groot wijngebied vrij noordelijk in Frankrijk, dat onder Parijs ligt. Het loopt ongeveer van Nantes tot aan Bourges in het binnenland. De rivier de Loire geeft naam aan dit gebied. Er komen bekende wijnen vandaan onder de naam Sancerre, Pouilly-Fumé en Bourgueil. Dit zijn de namen van de betere wijndorpen, maar welke druiven gebruiken ze hier? De bekendste witte druif waar bijvoorbeeld Sancerre van wordt gemaakt is de Sauvignon Blanc. Ook de andere dorpen en gebieden die in de buurt liggen gebruiken deze druif. De Loire kent een grote verscheidenheid aan druiven en wijnen. We beginnen in het westen.

Of de sappige proefnotities met grondige informatie en veel plaatjes van Remy Tolk. De ‘founder’ van de site!  Veel plaatjes, humoristische tekeningen en mooie foto’s. Nooit te beroerd om een lesje wijnkennis te delen.

De term crémant stond lange tijd voor champagnes met een lichte mousse (3.6 atmosfeer bij 20 graden). Crémant kreeg in 1975 een eigen appellation en mocht vanaf toen ook buiten de Champagne zo heten, mits gemaakt volgens de (toen nog) méthode champenoise (5 tot 6 atmosfeer bij 20 graden). De champagneboeren hebben met succes gestreden tegen het gebruik van hun naam door boeren van buiten Champagne want in 1986 werd bepaald dat de benaming méthode champenoise alleen in de Champagne mocht worden gebruikt. Voortaan moest mousserende wijn die gemaakt is door 2e gisting op fles méthode traditionnelle heten. In ruil hiervoor gaven de champenois de term crémant op.”
Kortom, een site die we van harte aanbevelen voor veel uren leesplezier! Wijncolumn.nl